Putyin részvétet nyilvánított Prigozsin családjának

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 24.

Külpol

Megtörte a csendet az orosz elnök. 

Megszólalt Vlagyimir Putyin Jevgenyij Prigozsin halálával kapcsolatban: az orosz elnök részvétét nyilvánított a Wagner-vezér és minden, a lezuhant gépen tartózkodó családjának. A kilencvenes évek óta ismerte Prigozsint, akit tehetséges üzletembernek tartott – írja a Sky News nyomán a hvg.hu. Putyin szerint a Wagner komoly erőfeszítéseket tett a „náci ukrán rezsimmel folytatott harcban”. Az elnök reggel értesült a történtekről és figyelemmel kíséri az orosz hatóságok nyomozását. 

A magyar kormány részéről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kommentálta a fejleményt a csütörtöki kormányinfón: mint mondta, nem lepődött meg a hír hallatán. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, országának nincs köze Prigozsin halálához. 

A zsoldoshadsereg alapítójának magángépe szerda este zuhant le a Moszkvától 150 kilométerre lévő Tver megyében. A fedélzeten hét utas és három fős személyzet tartózkodott, a balesetet senki nem élte túl. 

A hadúr halála azért érdekes különösen, mert Prigozsin 25 ezer zsoldosával együtt június végén puccsot kísérelt meg Vlagyimir Putyin ellen. Az orosz elnök kétes garanciájú amnesztiát adott a vezérnek, aki Moszkva közelében visszafordult és pár nappal később Fehéroroszországba ment. Legutóbb, augusztus 22-én, valószínűleg Mali fővárosából, Bamakóból jelentkezett be, amikor azt mondta, készek arra, hogy „nagyobbá tegyék Oroszországot más kontinenseken, és még szabadabbá tegyék Afrikát”.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk