Macron: Az Orbán-Putyin-találkozó akár még hasznos is lehet egyszer

  • narancs.hu
  • 2023. október 27.

Külpol

Különbözőképp ítélték meg a találkozót az uniós csúcson részt vevő állami vezetők.

Akár még valamikor hasznos is lehet, hogy Orbán Viktor találkozott Vlagyimir Putyinnal, de Magyarországot nem szállta meg Brüsszel – nyilatkozta a kétnapos uniós csúcstalálkozó után Emmanuel Macron a Guardian szerint.

A liberális francia elnök a lap tudósítása alapján arról beszélt, hogy az uniós tagság bizonyos korlátokkal jár, a tagállamok pedig nem tehetnek olyat, ami az EU-t gyengítené. Ugyanakkor abszolút semmi szükség az állam- vagy kormányfőket eltiltására attól, hogy egyik vagy másik irányba menjenek.

Nem sokkol

– mondta Macron az egy héttel ezelőtti találkozóról.

 A telex.hu tudósítása szerint a francia államfő viszont azt kéri, hogy előtte és utána is egyeztessenek, valamint ne használják arra a kétoldalú kapcsolatokat, hogy olyasmiről tárgyaljanak, ami gyengíti a közösséget – különösen olyan helyzetben, mint amilyenben az EU most van Oroszországgal. (Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a HVG-nek megerősítette, hogy az uniós tagságunkból fakadó egyeztetési kötelezettségeket minden ilyen találkozó előtt teljesíteni szokták.)

Emmanuel Macron elmondta, hogy nincs semmilyen morális vagy viselkedésbeli leckéje, amit valamelyik miniszterelnöknek adna, különösen nem Orbán Viktornak.

Nem ítélkezik afelett, amit a magyar kormányfő tett,

talán még hasznos is lehet” valamikor.

Emmanuel Macron szerint az az erősségük, hogy az orosz támadás kezdete óta képesek voltak egységet, gyorsaságot mutatni.

Orbán Viktor az uniós csúcs első napjára érkezve arról beszélt: büszke a minden kommunikációs csatornát nyitva tartó békestratégiájára. Luxemburgi kollégája, Xavier Bettel viszont úgy látta, hogy

„amit Putyinnal csinált, az egy középső ujj az összes katonának és ukránnak, akik nap mint nap meghalnak” az orosz támadás miatt.

Emmanuel Macronnal szemben az észt kormány- és a litván államfő is kritizálta a találkozót.

A francia elnököt Orbán Viktor október 23-i beszédéről is kérdezték. („Szerencsére Brüsszel nem Moszkva” – jelentette ki a miniszterelnök, aki már 2011-ben is használta ezt a fordulatot. 2020-ban azt állította, „már nem sok hiányzik hozzá”, hogy azzá váljon, de idén már "rosszul sikerült kortárs paródiának" nevezte.)

Brüsszel nem szállta meg Magyarországot”, amely szuverén döntést hozott arról, hogy csatlakozik az EU-hoz.

Ha ezt összekeverjük a katonai dominanciával, az összezavarja az emberek tudatát és egy „súlyos ellentmondás” – fogalmazott Emmanuel Macron.

Orbán Viktornak is megmondta, hogy tisztel mindenkit az asztal körül, az uniós állam- és kormányfők mind szuverének, mindegyikük másra érzékeny. Ezt ki is fejezik és az érveiket meg kell hallgatni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk