Madagaszkáron alakult ki először éhínség a klímaváltozás miatt

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. november 2.

Külpol

A klímaváltozás miatt öt éve aszály van, a legközelebbi aratás is csak áprilisban várható. 

A Madagaszkáron pusztító éhínség az első olyan vészhelyzet, amelyet az emberi tevékenység által előidézett klímaváltozás okozott – állapította meg az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP).  

Kedden Aduino Mangoni, a WFP egyik vezetője a madagaszkári fővárosból, Antananarivóból közvetített sajtótájékoztatón azt mondta,

a trópusi szigetország déli részén 1,3 millió ember számára nem áll rendelkezésre elegendő élelmiszer. 

A helyzet csak romlani fog, mivel a következő aratás csak áprilisra várható. Addigra akár félmillió öt év alatti gyerek lesz alultáplált. A helyzet aggasztó – mondta Mangoni.

Ez a régió legsúlyosabb aszálya 1981 óta. Ezúttal azonban az embereket már öt egymást követő évben aszály, valamint a talajerózió miatt szokatlanul erős homokviharok sújtják.

A földeken alig nő valami, az itt élők kaktuszokkal és szöcskékkel táplálkoznak.

A helyzet oka a klímaváltozás. A többi éhínséget - például Dél-Szudánban, Jemenben vagy az etiópiai Tigray-régióban-, amelyeknél a WFP élelmiszersegélyt nyújtott, mind valamilyen konfliktus váltotta ki.

Anyagi forrás hiányában a WFP emberek százezreinek időnként csak fél adagokkal tudott segíteni. Ez napi egy étkezést biztosított, ami arra volt elég, hogy ne haljanak éhen. Idővel a helyzet némiképp javult, de a programnak 69 millió dollár támogatásra van szüksége ahhoz, hogy a szükségleteket áprilisig fedezni tudja.

Mangoni kiemelte: nem tudni, hány gyerek halt már meg az alultápláltság miatt. A térségben a gyerekeket gyakran csak néhány hónaposan regisztrálják, ha addig életben maradnak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk