Ötpárti koalíció vezeti ezentúl Csehországot

  • narancs.hu
  • 2021. november 3.

Külpol

Megegyeztek a pártok, hárommal több miniszter lesz a kormányban, mint eddig.

Megegyezett Csehországban a koalíciós szerződésről és az új kormányprogramról az októberi parlamenti választásokon győztes hárompárti Spolu koalíció és a harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN koalíció - jelentette be kedden éjfél előtt, több mint 12 órás tárgyalások után Petr Fiala, az öt párt közös kormányfőjelöltje, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke.

A dokumentumokat egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, és a tervek szerint hétfőn írják alá, miután a hét folyamán a most alakuló új kormánykoalíció öt pártjának a vezetése is elfogadta őket. Az új, jobboldali kormánykoalíciót az ODS, a KDU-CSL, a TOP 09, valamint a Polgármesterek és Függetlenek, illetve a Kalózpárt fogják alkotni.

Petr Fiala közlése szerint az új kormánynak 18 tagja lesz az eddigi 15 helyett. Az új miniszterek a törvényalkotásért, az Európai Unióval fenntartott kapcsolatokért, valamint a tudományért, kutatásért és az innovációért lesznek felelősek.

Szeretném hangsúlyozni, hogy nem létesítünk új hivatalokat, de bizonyos tevékenységek jobb koordinációja érdekében másképpen osztjuk el a miniszteri feladatokat

- mondta Fiala újságíróknak. Megjegyezte, hogy hasonló miniszteri posztok már a múltban is voltak.

A két választási koalíció megállapodott a miniszteri posztok elosztásában is. A Spolué a kormányfői poszt és tíz miniszteri tárca, míg a PirSTAN-nak hét miniszteri tisztsége lesz. A Spolu adja a kormányfőt, a pénzügyi, védelmi, munkaügyi, közlekedési, egészségügyi, igazságügyi, mezőgazdasági, környezetvédelmi, kulturális tárcákért, illetve a tudományért, kutatásért és az innovációért felelős minisztereket. A PirSTAN jelöli a belügyminisztert, a külügyminisztert, az ipari, az oktatásügyi, a regionális fejlesztési minisztereket és az újonnan létrehozott, törvényalkotásért, valamint európai ügyekért felelős tárcavezetőket.

Bár a sajtótájékoztatón elhangzottakból kiderült, hogy a két koalíció a miniszterjelöltekről még nem tárgyalt, a prágai sajtóban megjelent értesülések szerint ezen a területen is már nagyfokú a megegyezés. "Ezeket a neveket, bármennyire is fontosak, hivatalosan csak akkor hozzuk nyilvánosságra, miután kinevezik és megbízzák kormányalakítással az új kormányfőt" - szögezte le Petr Fiala, a kormányfői poszt várományosa.

(Címlapképünkön Andrej Babis (b) és Petr Fiala, a hárompárti Spolu koalíció vezetője (j) kezet fog a kormányfőjelöltek rádiós vitája előtt Prágában 2021. október 8-án. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk