Magyar Péter elárulta, miért nem támogatták a Tisza Párt EP-képviselői az Ukrajnának szánt hitelt

  • narancs.hu
  • 2024. október 22.

Külpol

Előre tájékoztatták az Európai Néppártot, hogy tartózkodni fognak.

A parlamenti határozat bizonyos, a fegyverbeszerzésekre és szállításra vonatkozó pontjai miatt nem támogatták a Tisza Párt EP-képviselői az Ukrajnának szánt 35 milliárd eurós hitelről szóló javaslatot – írja Magyar Péter kedd délutáni közleménye alapján a hvg.hu.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Európai Parlament kedden megszavazta, hogy az EU a befagyasztott orosz vagyon jövőbeni hasznainak terhére legfeljebb 35 milliárd eurós hitelt adhat Ukrajnának, amivel a korábbi kölcsönök terheit lehet kiváltani. A magyar EP-képviselő közül csak a két DK-s, Dobrev Klára és Molnár Csaba támogatta a javaslatot, a Tisza Párt hét képviselője közül hatan tartózkodtak, a hetedik, Magyar Péter pedig nem szavazott. A fideszes politikusok szintén nem szavaztak, míg Mi Hazánk képviselője, Borvendég Zsuzsanna az előterjesztés ellen foglalt állást.

Magyar Péter kedden délután közleményben indokolta meg, hogy a Tisza Párt delegációja miért döntött a tartózkodás mellett. Mint írja, bár határozottan elítélik az orosz agressziót és meggyőződésük, hogy az agresszornak meg kell fizetnie az okozott károkért, az ukrán népnek pedig segítséget kell nyújtani, de a parlamenti határozat bizonyos, a fegyverbeszerzésekre és szállításra vonatkozó pontjai miatt nem tudták támogatni a javaslatot, ellene pedig azért nem voksoltak, mert

az egyik fő törekvésük, hogy nem szeretnék megakadályozni az EU Ukrajna megsegítésére, támogatására irányuló erőfeszítéseit.

„A szöveg minden aspektusát alaposan megvizsgáltuk. A tartózkodás melletti döntés korántsem volt egyszerű, azonban az orosz lefoglalt vagyonból származó jövedelmek felhasználási módjára vonatkozó egyértelmű jelzések hiánya, amelyek az EU Ukrajna iránti támogatását irányítják a jövőben, arra a döntésre vezettek bennünket, hogy tartózkodjunk” – olvasható a hírportál által szemlézett közleményben. A Tisza Párt elnöke hozzátette, a delegáció szerint több forrást kellene szánni az ország jövőbeni újjáépítésére. „Az európai parlamenti határozatok jelentős része, sajnos, karácsonyfaszerűen épül fel. Sok olyan pontja van, amely jó szívvel támogatható és több olyan, amely kétségeket vet fel. Ilyen esetben egy felelős politikus csak a tartózkodás mellett dönthet. Ezen döntésünkről előzetesen tájékoztattuk az Európai Néppártot” – fogalmazott a politikus.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk