A Néppárt vezetőjét bízta meg kormányalakítással az osztrák államfő

  • narancs.hu
  • 2024. október 22.

Külpol

A választást megnyerő szélsőjobbal ugyanis senki nem hajlandó koalícióra lépni.

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjét, Karl Nehammer hivatalban lévő kancellárt bízta meg kormányalakítással Alexander van der Bellen osztrák államfő.

Az MTI beszámolója szerint Van der Bellen tudatta: azzal bízta meg Nehammert, hogy kezdjen koalíciós tárgyalásokat a szociáldemokratákkal, de tisztázni kell, hogy a két párt rendelkezik-e a kormányzáshoz szükséges stabil többséggel, vagy harmadik koalíciós partnerre is szükségük lesz.

Az Osztrák Néppárt és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) koalíciója szűk, mindössze egyfős többsége számíthatna a törvényhozásban.

Van der Bellen ezért egy harmadik kisebb párt – sokak szerint a liberális Neos – bevételét ajánlotta a jövőbeli kormánykoalíció megfelelő működéséhez.

Ausztriában szeptember 29-én tartottak parlamenti választást, amelyen a szélsőjobboldali az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) került ki győztesként a voksok 29 százalékával. Az osztrák államfő azonban október 9-én bejelentette, nem bízhatja meg kormányalakítással Orbán Viktor szövetségeseit, mivel egyetlen párt sem hajlandó velük koalíciót kötni. „A parlamenti választás nem egy versenyfutás, ahol a célvonalat elsőként átlépő fél automatikusan kormányt alakíthat” – mondta Van der Bellen a német televízióban. Az államfő emlékeztetett: amennyiben egy párt egyedül akar kormányozni, át kell lépnie az ötven százalékos küszöböt, nem elég 10, 20 vagy 30 százalékos eredményt felmutatnia.

Van der Bellen fenntartásainak adott hangot Herbert Kickl FPÖ-vezér lehetséges kormányra kerülésével kapcsolatban. Meglátása szerint azért nem szükséges követnie a győztes felkérésével kapcsolatos, Ausztriában bevettnek számító szokást, mert az a példátlan helyzet alakult ki, hogy senki nem hajlandó koalícióra lépni a Szabadságpárttal. Kickl demokráciaellenesnek nevezte az FPÖ lehetséges kizárását a kormánykoalícióból, és óva intette ettől a lépéstől az általa „vesztesek szövetségének” nevezett koalíciót.

(Címlapképünkön: Karl Nehammer néppárti osztrák kancellár kampányzáró gyűlésére érkezik Bécsben 2024. szeptember 27-én, két nappal az osztrák parlamenti választássok előtt. Fotó: MTI/AP)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk