Magyar-román panasz kerül a Velencei Bizottság elé

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. február 15.

Külpol

A kárpátaljai kisebbségek nyelvhasználati jogainak védelmében kérünk segítséget.

Magyar és román kezdeményezésre az Európa Tanács parlamenti közgyűlése a Velencei Bizottsághoz fordul a kárpátaljai kisebbségek jogainak védelme érdekében. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be szerdán Strasbourgban, az Európa Tanács székhelyén.

Azért kell a kárpátaljai kisebbségek jogait védeni, mert a múlt év végén olyan törvényt fogadtak el Ukrajnában, amely szeptembertől gyakorlatilag megszünteti a nemzetiségi iskolákat az országban – írja az MTI.

Szijjártó azt mondta, hogy bár a háború kitörésekor a magyar kormány úgy döntött, az Ukrajnával való kapcsolatokban zárójelbe teszi a jogfosztások ügyét, most úgy látja, mégis lépni kell, mert az új jogszabály tovább rontja a kárpátaljai magyar nemzeti közösség helyzetét. 

Ukrajnában 99 általános és középiskola működik magyar nemzetiségi oktatási intézményként, és ezek az új törvény értelmében állami iskolákká válnak, amelyekben valamilyen szinten jelen lesz a magyar nyelv, de a negyedik osztálytól felfelé 40 százalékra csökken a magyar nyelven tartható órák aránya, és megszüntetik a nemzeti nyelvű érettségizést, felvételizést és szakképzést.

„Őszintén reméljük, hogy a nemzetközi közösség, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek majd ugyanúgy ki fogják kényszeríteni Ukrajnától a Velencei Bizottság álláspontjának érvényesítését, mint ahogyan azt tették egyébként több esetben magyarországi jogszabályok esetében is” – mondta.

Szijjártó arról is beszélt, hogy Magyarország kiáll Ukrajna mellett, humanitárius segítséget nyújt mindaddig, amíg szükséges, de elvárja Ukrajnától, hogy állítsa helyre a magyar nemzeti közösség jogait az anyanyelvhasználatban. „Semmi olyan jogot nem kérünk a kárpátaljai magyaroknak, amellyel korábban ne rendelkeztek volna. A 2015-ben elkezdett jogfosztás előtti állapotot szeretnénk helyreállítani” – tette hozzá.

A Velencei Bizottság júniusra készül el az állásfoglalásával.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.