Magyar-román panasz kerül a Velencei Bizottság elé

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. február 15.

Külpol

A kárpátaljai kisebbségek nyelvhasználati jogainak védelmében kérünk segítséget.

Magyar és román kezdeményezésre az Európa Tanács parlamenti közgyűlése a Velencei Bizottsághoz fordul a kárpátaljai kisebbségek jogainak védelme érdekében. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be szerdán Strasbourgban, az Európa Tanács székhelyén.

Azért kell a kárpátaljai kisebbségek jogait védeni, mert a múlt év végén olyan törvényt fogadtak el Ukrajnában, amely szeptembertől gyakorlatilag megszünteti a nemzetiségi iskolákat az országban – írja az MTI.

Szijjártó azt mondta, hogy bár a háború kitörésekor a magyar kormány úgy döntött, az Ukrajnával való kapcsolatokban zárójelbe teszi a jogfosztások ügyét, most úgy látja, mégis lépni kell, mert az új jogszabály tovább rontja a kárpátaljai magyar nemzeti közösség helyzetét. 

Ukrajnában 99 általános és középiskola működik magyar nemzetiségi oktatási intézményként, és ezek az új törvény értelmében állami iskolákká válnak, amelyekben valamilyen szinten jelen lesz a magyar nyelv, de a negyedik osztálytól felfelé 40 százalékra csökken a magyar nyelven tartható órák aránya, és megszüntetik a nemzeti nyelvű érettségizést, felvételizést és szakképzést.

„Őszintén reméljük, hogy a nemzetközi közösség, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek majd ugyanúgy ki fogják kényszeríteni Ukrajnától a Velencei Bizottság álláspontjának érvényesítését, mint ahogyan azt tették egyébként több esetben magyarországi jogszabályok esetében is” – mondta.

Szijjártó arról is beszélt, hogy Magyarország kiáll Ukrajna mellett, humanitárius segítséget nyújt mindaddig, amíg szükséges, de elvárja Ukrajnától, hogy állítsa helyre a magyar nemzeti közösség jogait az anyanyelvhasználatban. „Semmi olyan jogot nem kérünk a kárpátaljai magyaroknak, amellyel korábban ne rendelkeztek volna. A 2015-ben elkezdett jogfosztás előtti állapotot szeretnénk helyreállítani” – tette hozzá.

A Velencei Bizottság júniusra készül el az állásfoglalásával.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk