Magyar származású holland képviselő csapott oda Szijjártóéknak

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 30.

Külpol

Piri Katalin szerint nulla az esélye, hogy a holland külügyminiszter bocsánatot kérjen.

Tegnap este a HírTv Egyenesen című műsorának nyilatkozott (magyarul) Piri Katalin, a Magyarországon született holland EP-képviselő.

Piri szerint Gajus Scheltema távozó budapesti holland nagykövet 168 Órának adott, nagy port kavart interjújában nem bántotta meg a magyar népet, kritikája a magyar kormánynak szólt.

Az EP-képviselő semmi esélyt nem lát arra, hogy Bert Koenders holland külügyminiszter az elhatárolódáson túl nyilvánosan bocsánatot kérjen Magyarországtól nagykövete szavaiért. Piri mellesleg Koenders párttársa a holland Munkáspártban.

Kati Piri a Hír TV-ben

Kati Piri a HírTv-ben

 

Azzal Piri sem ért egyet, hogy a magyar kormányt bármilyen módon egy terrorszervezethez lehetne hasonlítani, de szerinte a nagykövet sem erre gondolt, csak más szavakat kellett volna használnia.

Scheltema szó szerint ezt mondta az iszlamista terrorizmusról: „Itt egy csoport, amelynek tagjai a globalizáció vesztesei, ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet. Ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány.”

Piri Katalin szerint tény, hogy az Orbán-kormány folyton ellenségeket akar kreálni: a menekültek után jött Soros, Brüsszel, most pedig Hollandia van soron. Igaza volt a nagykövetnek akkor is, amikor az uniós pénzek lenyúlását, vagy a sajtószabadság helyzetét kritizálta.

„A kormány nem Európa közepe felé tart, hanem egyre inkább a szélére sodorja magát, ami nekem magyarként nagyon fáj” – mondta erről az EP-képviselő.

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.