„A lengyelek vannak a legközelebb ahhoz, hogy kirakják őket az unióból”

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 30.

Külpol

Martin Ehl cseh újságíró, politológus szerint útelágazáshoz érkezett a V4.

Nyomtatott lapszámunkban interjút közlünk Martin Ehl cseh külpolitikai újságíróval, a Hospodarské noviny napilap rovatvezetőjével, a Visegrad Insight szerkesztőjével. Ehl hosszasan elemzi az októberi csehországi választások esélyeit, a térség korrupciós helyzetét és Oroszországhoz való viszonyát. A visegrádi együttműködés (V4) és az unió jövőjéről is kérdeztük.

Magyar Narancs: A V4 a jövőben mennyire lesz együttműködésre képes az EU-val?

Martin Ehl: Szerintem útelágazáshoz értünk. Ha Szlovákiában a fasisztákat nem választják meg, akkor bárki lesz is hatalmon, együtt fog működni az EU-val. A csehekkel más a helyzet. Euroszkeptikus lehet a következő kormányunk, miközben, ellentétben a szlovákokkal, nem tudjuk, hogyan kell Brüsszelben ügyesen játszani. Nincs ott erős lobbink, és nem tudjuk, hogyan lehet az előnyünkre fordítani a dolgokat. Ha a kormányunk elindul a magyar vagy a lengyel irányba, akkor nem tudni, hogyan ússzuk meg, hogy mi legyünk a következő rosszfiú. És nem tudom, mi lesz Magyarországgal. Eddig Orbán mindig visszakozott, ha komolyabb konfliktusba keveredett az EU intézményeivel, vagy ha nagyon felhergelte a németeket. Szerintem nem feltétlenül akarna a jövőben sem újabb frontot nyitni. Lengyelország viszont elkezdett a tűzzel játszani, ami miatt pénzügyileg is megüthetik a bokájukat, amint a britek elhagyják az uniót. Sőt, szerintem ők vannak a legközelebb ahhoz, hogy kirakják őket az Európai Unióból.

B. Simon Krisztián interjúját a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatják.


Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?