Továbbra sem ismeri el az EU Nicolas Maduro győzelmét a venezuelai elnökválasztáson

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 5.

Külpol

A megismert dokumentumok alapján Edmundo González Urrutia ellenzéki elnökjelölt lett jelentős többséggel a választás győztese.

Továbbra sem ismeri el az EU a venezuelai elnökválasztás hivatalos eredményét – olvasható az EU Külügyi Szolgálatának vasárnap este közzétett közleményében, amit az MTI szemlézett. A nemzetközi választási megfigyelők jelentései egyértelműen megállapítják, hogy a július 28-i venezuelai elnökválasztás nem felelt meg a választási integritás nemzetközi normáinak – áll a szövegben.

A venezuelai nemzeti választási tanács (CNE) saját kötelezettségvállalása ellenére még mindig nem tette közzé a szavazóhelyiségek hivatalos jegyzőkönyveit, így az augusztus 2-án közzétett eredmények nem ismerhetők el. A hivatalos szavazási jegyzőkönyvek teljes körű közzétételének késleltetésére tett minden kísérlet csak további kétségeket vet fel a hivatalosan bejelentett eredmények hitelességét illetően – írták.

Az ellenzék által közzétett és több független szervezet által felülvizsgált választásijegyzőkönyve-másolatok azt mutatják, hogy Edmundo González Urrutia ellenzéki elnökjelölt lett jelentős többséggel a választás győztese – közölte a külügyi szolgálat.

Az Európai Unió a választási jegyzőkönyvek további független ellenőrzését kéri, lehetőség szerint egy nemzetközileg elismert szervezet által. Felszólítja továbbá a venezuelai hatóságokat, hogy vessenek véget az ellenzék és a civil társadalom tagjaival szembeni önkényes letartóztatásoknak, az elnyomásnak és erőszakos retorikának, és engedjék szabadon az összes politikai foglyot – áll a közleményben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk