Magyarország miatt akarják megszüntetni a vétójogot

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 20.

Külpol

A vitában Varga Judit igazságügyi miniszter az uniós alapszerződések szellemiségére, a konszenzus kultúrájára emlékeztette partnereit.

Meg kell szüntetni a külpolitikában és a biztonsági ügyeknél is azt a szabályt, hogy csak egyhangú szavazással lehet döntést hozni – mondta Németország európai ügyekért felelős minisztere, Anna Lührmann kedden, az Általános Ügyek Tanácsában, majd az Euronewsnak nyilatkozva.

A német politikus azzal indokolta a javaslatot, hogy Magyarország több fontos uniós döntést blokkolt már egymaga, a vétójoggal élve, olyan határozatokat, nyilatkozatokat, amelyek Oroszország, Kína vagy Törökország ügyében születtek, és fontos lett volna, hogy az Unió egységét demonstrálják.

Anna Lührmann azt is mondta, fontos, hogy az Európai Unió egyértelműen közölje Oroszországgal, nem tolerálja az Ukrajnában tett lépéseit,  „hogy nem toleráljuk az emberi jogok és az emberi méltóság elleni lépéseiket, ezért egységesen lépünk. Magyarország az egyedüli vétójával többször blokkolta már a tanácsi döntéseket, ezért szerintem fontos az, hogy elmozduljunk a vétójogtól a közös külpolitika és a biztonságpolitika területén, hogy hatékonyabban léphessünk fel Oroszország fenyegetésével szemben” – magyarázta a német politikus. Üdvözölte azt is, hogy az Európai Bizottság világossá tette Magyarország számára, a jogállami elvek megsértésének következményei lesznek az uniós források kifizetésénél.

Néhány napja az EU azt szerette volna kérni, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa jelöljön ki különleges megbízottat, aki az oroszok által elkövetett emberi jogi visszaélések vizsgálatánál felügyel. Ezt a kérést Magyarország megvétózta – írja a HVG Eurologus rovata, amely szintén beszámol a vétójogról szóló keddi egyeztetésről.

A német állásponttal – a minősített többségi döntésre való áttéréssel – a jelek szerint egyetért Franciaország, Dánia, Svédország, Hollandia és Olaszország.

„Nyílt és őszinte beszélgetésnek” nevezte az egyeztetést Mikulás Bek, a soros elnökséget betöltő cseh kormány minisztere. Most minden tagállamot arra kérnek, hogy alakítson ki ebben az ügyben egyértelmű álláspontot. 

Varga Judit igazságügyi miniszter azt mondta, hogy a magyar polgárok az egyhangú szavazás fenntartása mellett vannak, a magyar kormány is ezt támogatja. Azt javasolta vitapartnereinek, hogy az uniós alapszerződések szellemében alkalmazzák a konszenzus kultúráját.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk