Magyarország tényleg megvétózza az uniós olajembargót

  • narancs.hu
  • 2022. május 5.

Külpol

Orbán Viktor azzzal indokolta a döntést, hogy a magyar finomítókapacitás átállítása állami forrásokat vonna el, miközben az uniótól most egy ideig nem fogunk pénzt kapni a jogállamisági eljárás miatt.

A magyar kormány elutasítja az olajembargó tervét – írja a HVG. Ezt a magyar miniszterelnök meg is írta Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. Leveléből a Financial Times részleteket közölt. 

Az Európai Bizottság elnöke szerda reggel tett javaslatot arra, hogy az EU az év végéig szüntesse meg az orosz olaj importját. Később lehetett olvasni kompromisszumos javaslatról, miszerint Magyarország és Szlovákia 2023 végéig felmentést kapna ez alól. A magyar kormánynak ez az engedmény sem felel meg.

A csomagról csütörtök este kezdenek tárgyalni a tagállamok képviselői. A magyar álláspontról Orbán Viktor többek közt azt írta a bizottság elnökének, hogy a szankciók nem csak Magyarország energiabiztonságát ássák alá, de az Európai Unió egységét is az Ukrajnát ért támadással szembeni fellépés ügyében. 

 

„Ha a bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy elfogadják javaslatát, felelősséget kell vállalnia történelmi hibájáért” – írta a magyar miniszterelnök.

A Financial Times emlékeztet, Magyarország korábban is ellenezte, hogy a szankciókat kiterjesszék az Oroszországból származó energiahordozókra, arra hivatkozva, hogy a magyar gazdaságnak aránytalanul nagy terhet jelentene ez a lépés. Az olajembargó nyomán a magyar álláspont szerint alternatív ellátási forrásokat kellene bevonni, és át kellene alakítani a finomítói kapacitásokat, ami „időt és piaci alapon finanszírozhatatlan beruházásokat” tesz szükségessé. A HVG szerint a Mol finomítói kapacitása alapvetően az Ural típusú kőolaj feldolgozására alkalmas, és az átálláshoz 2-4 évre, és több száz millió dolláros beruházásra lenne szükség.

Br?sszel olajembarg?s javaslat?r?l tan?cskoztak a Karmelita

 
Az Unió által tervezett olajembargó-javaslatról csütörtökön egyeztetett a kormány. Fotó:. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 Orbán Viktor levelében arról is szó van, hogy ezek a beruházások állami forrásokat vonnának el, épp akkor, amikor az „EU-támogatások számunkra csak papíron érhetők el”: ezzel a jogállamisági mechanizmus keretében indított eljárásra utalt, mivel amíg az le nem zárul, várhatóan nem érkezik pénz az Unióból a magyar államkasszába. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk