Mahmúd Abbász a holokauszthoz hasonlította a palesztinokkal szembeni izraeli politikát

Külpol

Ez Jeruzsálemben felháborodást váltott ki, Abbász pedig módosította kijelentéseit.

"Mahmúd Abbász német földön azzal vádolta Izraelt, hogy '50 holokausztot' követett el. Ez nem csak erkölcsi szégyen, hanem szörnyű hazugság is" – írta a Twitteren Jaír Lapíd izraeli miniszterelnök, akinek apja, Tomi Lapid Budapesten élte át a vészkorszakot. "A holokausztban hatmillió zsidót gyilkoltak meg, köztük másfél millió gyereket. A történelem nem fog megbocsátani Abbásznak" – tette hozzá Lapid.

"Aljas és hamis dolgok, kísérlet a történelem eltorzítására és átírására" – mondta a Kan közszolgálati rádióban Beni Ganz védelmi miniszter, aki szintén magyar holokauszttúlélők gyermeke, és aki az elmúlt évben többször tárgyalt Abbásszal, az otthonába is hívva őt. "A békét keresőktől elvárható, hogy elismerjék a múltban elkövetett bűnöket, és ne torzítsák el a valóságot, írják át a történelmet" – tette hozzá Ganz.

"Miniszterelnökként nem voltam hajlandó találkozni sem, nemhogy politikai tárgyalásokat folytatni Mahmúd Abbásszal a hazai és külföldi nyomás dacára. Nem partner, aki tagadja a holokausztot, üldözteti a katonáinkat Hágában, és fizetést folyósít a terroristáknak" – mondta Naftali Bennett volt kormányfő.

Elferdített disszertáció

"Felszólítom a miniszterelnököt és a védelmi minisztert, hogy hagyjanak fel Abbász legitimálásával, a vele való találkozókkal, tárgyalással" – fogalmazott Avigdor Liberman pénzügyminiszter, és kijelentette, hogy a kormánynak változtatnia kell az Abbásszal folytatott együttműködésén.

Liberman szerint a kormánynak nincs oka komolyan venni Abbász arra vonatkozó fenyegetéseit, hogy a palesztinok leállítják a rendszeres biztonsági egyeztetést Izraellel. "Csak e miatt a biztonsági koordináció miatt kulcsfigura, és hagyják meg az életét az egymással versengő palesztin terrorszervezetek" – vélekedett a pénzügyminiszter.

Liberman hozzátette: Abbász a szovjet Lumumba Egyetemen beadott doktori disszertációjában is elferdítette a holokausztot, ugyanis azt állította, hogy Izrael állam megalakítása előtt a cionisták együttműködtek a nácikkal.

Ajelet Saked belügyminiszter Twitter-üzenetében szintén Ganzot ostorozta, amiért találkozott azzal, "aki az izraeli katonák ellen harcol Hágában, és tagadja a holokausztot Németországban."

"Nem szabad legitimációt adnunk neki, és semmiképpen sem hívhatjuk meg Ros Haájinnba" – írta, utalva Ganz lakhelyére, ahol a védelmi miniszter megbeszéléseket tartott Abbásszal.

"Abbász megjegyzése az '50 holokausztról' szégyenletes" – jelentette ki a jeruzsálemi Jad Vasem Holokauszt Emlékmúzeum igazgatója, Dani Dajan a palesztin elnök berlini szavaira reagálva.

Abbász módosított

Mahmúd Abbász palesztin elnök a nagy nemzetközi felháborodás hatására módosította szerdán azon kijelentését, amelyben előző esti berlini sajtóértekezletén a holokauszthoz hasonlította Izrael palesztinokkal szembeni politikáját.

Kijelentéseit módosító közleményében hangsúlyozta, hogy "a holokauszt az emberiség modern kori történelmének legszörnyűbb bűne". Hozzátette, hogy nem állt szándékában tagadni a múlt században a náci Németország és kollaboránsai által elkövetett népirtás egyediségét, és hogy azt határozottan el kell ítélni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk