Végleges eredmény még nincs, de Biden egyre közelebb a győzelemhez

  • narancs.hu
  • 2020. november 6.

Külpol

Pennsylvania eredménye dönthet, akár már ma.

Még mindig nincs végleges eredmény az amerikai elnökválasztáson, de a levélszavazatok egyre nagyobb feldolgozottságával a demokrata Joe Biden egyre jobba behozza a még számlálás alatt álló csatatérállamokat. (Trump nem is nagyon bírja idegekkel: a magyar idő szerint pénteken éjjel tartott fehér házi sajtótájékoztatóján csalásról és illegális szavazatokról beszélt.)

A péntek reggeli állás alapján továbbra is 253 elektort nyert el biztosan Joe Biden, Donald Trump pedig 213-at.

  • A legszorosabb verseny Georgiában és Pennsylvaniában zajlik éppen. Georgiában felfüggesztették a számlálást néhány megyében, így péntek délután előtt nem várható további eredmény.
  • Georgiában 16 elektorért zajlik a küzdelem, itt jelen pillanatban 99%-os feldolgozottságnál 1267 szavazat a különbség, egyelőre Trump javára, de azt lehetett látni, hogy előnye tegnap délután óta folyamatosan csökkent.
  • Pennsylvania eldönthet mindent: ha itt sikerült Bidennek győznie, a megszerzett 20 elektorral átlépi a 270-es határt, ami a győzelemhez kell. Jelenleg 95%-os a feldolgozottság. A különbség pedig 0,3 százalékpontra csökkent a két jelölt között, még körülbelül 170 ezer levélszavazatot kell megszámolni. Eredmény itt is legkorábban pénteken délután lehet, mert van, ahol egy időre leáll a szavazatszámlálás.
  • Arizonában (6 elektor) és Nevadában (11 elektor) Biden vezet, ezekben az államokban azonban 89% és 90% a feldolgozottság, a végső eredményre pedig akár jövő hétig is várni kell, különösen Nevadában. Arizonában egyébként Trump zárkózott fel a magyar idő szerint pénteken kora reggel közzé tett legfrissebb adatok alapján.
false

A táblázat a csatatérállamok jelenlegi állását mutatja a szavazatkülönbségekkel és a feldolgozottság arányával. Észak-Karolinában csak a jövő héten lesz végleges eredmény

Forrás: CNN

Figyelmébe ajánljuk