Több csatorna is megszakította Trump sajtótájékoztatóját

  • narancs.hu
  • 2020. november 6.

Külpol

Az elnök nem bírja jól, hogy Biden egyre esélyesebb, ráadásul csupa valótlanságot állított.

Donald Trump gyakorlatilag abszolút kikelt magából a szavazatszámlálás hajrájában. A kulcsállamokban ugyanis a levélszavazatok vannak már csak hátra, és ezek egyre nagyobb feldolgozottságával Trump eddigi előnye is egyre olvad.

Szerda óta először állt kamera elé Trump, a beszéde azonban annyi valótlanságot tartalmazott, hogy több adó is lekapcsolta az élő közvetítést. Trump többek között úgy hivatkozott az éppen levélszavazatokat számláló államokra, mint amelyeket már "megnyert", de csalással elvették tőle; ráadásul a levélszavazatokat mintha teljesen semmibe venné, ugyanis azt mondta, hogy a "törvényes szavazatokat nézve" simán nyert. De természetesen a levélszavazatok éppolyan törvényesek, mint az urnában leadottak, ezt hangsúlyozta ki a MSNBC közvetítése is, akik valahonnan innentől már elkapcsoltak Trump teljesen követhetetlenné vált beszédéről. Az ABC és a CBS is hasonlóképp tett.

Többek közt az AP amerikai hírügynökség tételesen cáfolta Trump választást bíráló minden állítását, egyebek között emlékeztetett arra, hogy még sohasem történt meg az összes szavazat megszámlálása a választás napján, ráadásul nincs olyan törvény, sem pedig elvárás, amely szerint ennek így kellene történnie. A magas részvételi arány és a levélszavazatok feldolgozása a szokásoshoz képest lassítja a folyamatot néhány esetben, de nem az összesben.

Figyelmébe ajánljuk