Még szigorúbb lesz a fegyvertartás szabálya Szerbiában

  • narancs.hu
  • 2024. június 30.

Külpol

A hétvégi számszeríjas merénylet újabb szigorítást hoz a fegyvertartásban. Egy éve már tett intézkedéseket a kormány, amikor tömeggyilkosságok történtek az országban.

Két férfit őrizetbe vettek a hétvégi belgrádi számszeríjas támadás után, a biztonsági készültséget vörös szintre emelték, és a fegyvertartási törvény szigorítását tervezik – jelentette be vasárnap Ivica Dacic szerb belügyminiszter, írja az MTI. Szombaton egy iszlám hitre áttért szerb férfi számszeríjjal nyakon lőtt egy Izrael belgrádi nagykövetségét védő szerb rendőrt. A rendőr súlyosan megsérült, önvédelemből lelőtte a támadót. Ivica Dacic szerint a támadás „a szerb állam ellen irányuló terrortámadás” volt, ami a gyanú szerint a vahhábita mozgalommal hosszú ideje kapcsolatban álló emberhez köthető. Ez az iszlám ultraortodox ága, főként Szaúd-Arábiában elterjedt.

A belügyminiszter vasárnap azt is mondta: meg kell változtatni a törvényt, hogy engedély nélkül ne lehessen az emberi életre veszélyes fegyvert vásárolni. Jelenleg a számszeríj megvásárlásához és tartásához nincs szükség hatósági engedélyre. 

Nem ez lesz az első alkalom, hogy a szerb állam a fegyvertartás és a büntető törvényköny szigorítását jelenti be. Tavaly májusban két ámokfutó is embereket gyilkolt az országban.  Május 3-án egy 13 éves fiú az iskolájában lelőtte kilenc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további öt diákot megsebesített. Az iskolai ámokfutás másnapján egy 20 éves férfi gépkarabéllyal lelőtt kilenc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén – érdekes, hogy a mostani, számszeríjas merénylő is Mladenovacból érkezett.

A májusi sokkot követően fegyveramnesztiát hirdetett az állam: június 30-ig bárki következmények nélkül leadhatta a tulajdonában lévő fegyvert, lőszert, robbanóanyagot. A lakosság több mint 82 ezer lőfegyvert, 26 ezer robbanóeszközt és több mint 4,2 millió darab lőszert adott le. Emellett a büntethetőség alsó korhatárát 14-ről 12 évre csökkentették, és szigorították fegyvertartási és -viselési szabályozás szigorítását. Bejelentették az eddigi engedélyek felülvizsgálatát, valamint a lőterek ellenőrzését. A törvénymódosítás szigorúbb orvosi vizsgálatokra, a pszichoaktív szerek gyakoribb ellenőrzésére, valamint arra is vonatkozik, hogy gyakrabban és alaposabban ellenőrzik, hogy az engedéllyel tartott fegyvereket a biztonsági előírásoknak megfelelően tárolják-e.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk