Nyert Marine Le Pen és pártja, de még nem dőlt el semmi

  • narancs.hu
  • 2024. június 30.

Külpol

A francia választások első fordulója a francia szélsőjobb magabiztos győzelmét hozta, de ez még nem jelent semmit. Jövő héten második forduló.

A felméréseknek megfelelően a Nemzeti Tömörülés és szövetségesei végeznek az élen az előrehozott francia nemzetgyűlési választások vasárnapi első fordulójában az előzetes adatok alapján. A Le Figaro az Ifop közvélemény-kutató becslései nyomán azt írja, hogy Marine Le Pen pártja 34,2 százalékot szerezhet országosan, míg a baloldali szövetség, az Új Népfront (NFP) 29,1, az Emmanuel Macron elnök mögött álló szövetség (Ensemble! – Együtt!) pedig 21,5 százalékot érhet el. Az Ipsos Talon becslései csak minimálisan térnek el, ők 34, illetve 28,1 és 20,3 százalékot jósolnak.

Ezek a számok csak hozzávetőleges információval bírnak, hiszen a választásokon nem pártokra, hanem egyéni jelöltekre szavazhatnak. A Ifop azt jósolja, hogy a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés 240-270 helyet szerezhet – a többséghez 289 székre van szükség. Az Új Népfront 180-200 helyet, a Macron vezette pártszövetség pedig 60-90 helyet szerezhet. A Köztársaságiak 30-50 helyet kaphatnak az 577 fős nemzetgyűlésben.

 A második fordulóig nem sok minden derül ki, hiszen csak azok kapnak most helyet, akik legalább a szavazatok 50 százalékát megszerzik. A második fordulóba az első kettő mehet tovább, illetve még az, aki a teljes, potenciális szavazatok 12,5, illetve a leadott szavazatok 25 százalékát megszerezték. Tehát akár három képviselő is mehet a második körre.

Az elnök, Emmanuel Macron – akinek pozícióját a választás nem érinti – az európai parlamenti választásokon elszenvedett vereség után írt ki új választást. Egyelőre pezsgőt kár bontaniuk Le Penéknek, de az egy hét múlva esedékes második forduló előtt érdemes lehet behűteni egy-két palackkal. Ha nyer is a Nemzeti Tömörülés, önállóan aligha alakíthat kormányt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk