Megegyezés született az új EU-s migrációs törvényről

  • narancs.hu
  • 2023. december 20.

Külpol

Közel 7 éves eredménytelenség után. Ez váltja a dublini rendszert. Így "az európaiak döntik el, ki léphet az EU területére, és ki maradhat itt, nem pedig a csempészek".

Történelmi jelentőségű megállapodásra jutott az Európai Parlament, a tagállamok Tanácsa és az Európai Bizottság:

politikai megállapodás született az új migrációs és menekültügyi szabályozásról

írja az EUrológus. Ez fogja felváltani a tíz évvel ezelőtt hatályba lépett dublini rendszert. Az új csomag több jogszabályt foglal magában,

a rendszer lényege, hogy megerősített határőrizet mellett az illegális bevándorlóknak nem lesz lehetőségük az EU területére lépni, csak abban az esetben, ha vélelmezhető, hogy menekültstátuszra jogosultak. Addig zárt helyen őrzik őket, megakadályozva a belső mozgást.

"Ez a migrációs és menekültügyi paktum biztosítja, hogy hatékony európai válasz szülessen erre az európai kihívásra. Ez azt jelenti, hogy az európaiak döntik el, ki léphet az EU területére, és ki maradhat itt, nem pedig a csempészek. Ez a rászorulók védelmét jelenti. Ez a paktum azt is biztosítani fogja, hogy a tagállamok felelősségteljesen megosszák az erőfeszítéseiket, szolidaritást tanúsítva azokkal, akik védik külső határainkat, miközben megakadályozzák az EU-ba irányuló illegális migrációt" - jelentette ki állásfoglalásában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A csomag öt uniós jogszabályt foglal magában, amelyek érintik a menedékjog és a migráció kezelésének minden szakaszát. Ide tartozik az illegális migránsok átvilágítása az EU-ba érkezésükkor, a biometrikus adatok felvétele, a menedékkérelmek benyújtására és kezelésére vonatkozó eljárás, valamint annak meghatározása, hogy melyik tagállam felelős a menedékjog iránti kérelem elbírálásáért. Ugyancsak szabályozzák a tagállamok közötti együttműködést és szolidaritást, a válsághelyzetek kezelését, ideértve azokat az eseteket is, amikor a migránsokat eszközként használva igyekszenek az EU belső rendjét támadni harmadik országok.

Az EUrológus megjegyzi, a szabályozási csomagot a magyar kormány ellenezte, azonban ebben a kérdésben nem volt vétójoga. A rendelkezések minden tagállamra nézve kötelezőek lesznek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk