Megegyezés született Magyarország és az EU között: jóváhagyták a magyar helyreállítási tervet

  • narancs.hu
  • 2022. december 13.

Külpol

Megoldást találtak a Magyarország által blokkolt kérdésekre, például Ukrajna is kaphat hitelt, cserébe jóváhagyták a magyar pénzekre vonatkozó megállapodásokat.

Az Európai Unióba delegált nagykövetek hétfő éjszaka Brüsszelben elvi egyezségre jutottak fontos kérdésekben: jóváhagyták nemcsak az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomagot és a 15 százalékos globális minimumadót, de az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást tartalmazó magyar helyreállítási tervet és a jogállamisági eljárás lezárására vonatkozó javaslatot is. A döntéseket írásos megállapodásban fogják véglegesíteni a tagállamok. Erre a következő napokban kerül sor, akkor válnak hivatalossá a döntések, és a részletek is akkor derülhetnek csak ki. Minderről a 444.hu adott hírt keddre virradó éjjel.

A megállapodás főbb pontjai:

  • Jóváhagyták a magyar helyreállítási tervet.

Az Európa Tanács elfogadta a magyar helyreállítási tervet, és ezt javasolta a tagállamoknak az Európai Bizottság is. Ám múlt kedden levették az ügyet a napirendről, miután Varga Mihály pénzügyminiszter megvétózta az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelt. A terv jóváhagyása azért kiemelten fontos fejlemény, mert ha a Tanács ezt nem tette volna meg szilveszterig, akkor a magyar kormány mintegy 1650 milliárd forintnyi támogatástól esett volna el. 

A terv jóváhagyása azt jelenti, hogy a magyar kormány elvi szinten hozzáférhet az újjáépítési alapban lévő pénzekhez, ami 2400 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást, és még ennél is több kedvezményes hitelt tartalmaz.

A magyar kormánynak még számos feltételt kell teljesítenie az Európai Bizottság felé, hogy megkapja ezeket a pénzeket, összesen 27-et. Ebből 17-et többé-kevésbé a magyar kormány már végrehajtott, továbbiakat is megígért már márciusi határidővel, ilyen például a bíróságok függetlenségének megerősítését.

  • Csökkentették 500 milliárd forinttal a magyar kormány büntetését.

Mint ismert, nemcsak a helyreállítási alap, hanem az EU költségvetéséből járó támogatási pénzek is veszélyben voltak. A Bizottság azt javasolta, hogy a Tanács fagyasszon be mintegy 3000 milliárd forint kohéziós támogatást, jogállamisági problémák miatt. Ezt az úgynevezett feltételességi mechanizmus keretében vetették volna ki Magyarországra, először alkalmazva ezt a szankciót az EU történetében. A tagállamok ehhez képest csökkentették a büntetési tételt, mondván a magyar kormány az elmúlt hetekben számos fontos reformot fogadott el (ilyen például szerintük az Integritási Hatóság felállítása), és ezeket méltányolták. 

A befagyasztott keretet 2600 milliárd forintra mérsékelték. Ez a három legnagyobb operatív program 55 százaléka. A magyar kormány abban bízik, hogy mire elfogy a szabadon elkölthető 45 százalék (2024 vége felé) addigra elég reformot hajt végre a magyar kormány ahhoz, hogy a befagyasztott rész felszabaduljon, és így nem szenved majd veszteséget a kormány.

  • Magyarország nem vétózza a globális minimumadót, de kap egy kis kivételt alóla.

A fentebb felsorolt engedményekért a magyar kormánynak is kellett tennie valamit.  A helyreállítási tervért és a büntetés befagyasztás mérsékléséért a magyar kormány elfogadta a globális minimumadót. 

A globális minimumadó lényege, hogy a legnagyobb nemzetközi multik legalább 15 százalék társasági adót fizessenek, mindenütt. Ezt a magyar kormány idén áprilisban egyszer már elfogadta, akkor a lengyel kormány vétózott. Aztán a lengyel helyreállítási tervet a nyár elején elfogadta a Tanács – mint most a magyart – és a lengyelek rögvest elálltak a vétótól. De akkor meg a magyar kormány vétózott.

  • Magyarország nem vétózza az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelt.

Az alkunak ez a legkevésbé világos pontja. Állítólag a magyar kormány nagyot engedett korábbi álláspontjából.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk