Meghalt Buteflika volt algériai elnök

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. szeptember 18.

Külpol

Buteflikát húsz év után két éve kényszerítették lemondásra. 

84 évesen elhunyt Abdelaziz Buteflika volt algériai elnök – közölte pénteken az algíri államfői hivatal. Buteflika uralmának 20 év után, 2019 áprilisában lett vége, amikor lemondásra kényszerítették. Halálának okát nem közölte Abdel-Madzsid Tebbun jelenlegi elnök hivatala.

Buteflika a nyolc évig tartó, 1962-ben lezárult algériai függetlenségi háború veteránja volt. Az 1980-as évek elején külföldi száműzetésbe kényszerült, Dubajban élt, és az emír családjának egyik tanácsadójaként dolgozott. Az 1990-es években tért vissza hazájába, amikor Algériában iszlamista terror dúlt.

A hadsereg támogatásával 1999-ben választották elnökké. Államfőként sikerült fegyverszünetet kötnie az iszlamistákkal, és elindított egy nemzeti megbékélési folyamatot. 2013-ban agyi érkatasztrófa érte, és ezután ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt. 2019 tavaszán, miután bejelentette, hogy ötödször is indulni akar az elnökválasztáson, tömegtüntetések kezdődtek. Miután a megmozdulások nem maradtak abba, az államfő, akit a hadsereg is távozásra szólított fel, az év áprilisában lemondott. A rendszerellenes tüntetések azonban folytatódtak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk