Orbán kitüntette kedvenc, sorosozó brit filozófusát

  • narancs.hu
  • 2019. december 3.

Külpol

Aki szerint Soros világuralomra tör, az rossz ember nem lehet!

"Előre meglátta az illegális migráció jelentette fenyegetést és Magyarország védelmére kelt igazságtalan bírálóval szemben" - mondta Orbán Viktor Sir Roger Scruton brit író-filozófusról az MTI tudósítása szerint, akit Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetésben részesített. A kitüntetést a miniszterelnök adta át ma a londoni magyar követségen.

Eddig Sir Roger tüntette ki Magyarországot barátságával, ám most Magyarország tüntetheti ki őt a magyar nép nevében - magyarázta Orbán. "Szeretett professzorunktól megtanulhattuk: a konzervativizmus minden, csak nem ideológia, sőt valójában az ideológia ellentettje.".A konzervativizmus alapvetően egy elmélet, de éppen arra tanít, hogy a világot nem lehet elméletekkel megmagyarázni, és arra, hogy a gyakorlat sokkal fontosabb az elvont ideáknál - tette hozzá a miniszterelnök.

Méltatásában továbbá kiemelte, hogy Scruton mindig is a realitás és az igazság oldalán állt, és már akkor is segítette a kommunizmus elleni küzdelmet, amikor a szovjetek még megszállás alatt tartották Közép- és Kelet-Európát. Ráadásul Orbán szerint a professzor nem támogatta elvakult módon a nyílt társadalmak ideáját sem, mivel látta ennek hibáit és felhívta a figyelmet veszélyeire.

A konzervatív filozófust áprilisban rúgták ki a brit parlament lakhatási bizottságából, mert egy interjúban azt fejtegette, hogy sok budapesti értelmiségi zsidó része Soros egyre bővülő birodalmának - teszi hozzá az Index.

"Aki szerint nincs Soros-birodalom Magyarországon, az nem látja a tényeket" - fogalmazott egy másik interjúban. A filozófus régóta Orbán jó barátja, aki kikérte magának, mikor a miniszterelnököt antiszemitizmussal vagy iszlamofóbiával vádolták.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?