Megint összecsaptak Minszkben a tüntetők a rendvédelmisekkel

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 30.

Külpol

A tüntetésen ezrek vesznek részt. A rendőrök több tucatnyi tiltakozót vettek őrizetbe.

Tüntetők tömege indult el vasárnap délelőtt a Minszk központjában lévő Függetlenség tere felé, követelve Aljakszandr Lukasenka államfő lemondását. Helyszíni tudósítások szerint a rendőrök kordonokkal zárták le a tér felé vezető utcákat, emellett nagy erőkkel vonultak fel rendőrségi szállító teherautók, rabszállító kocsik, vízágyúk és más tömegoszlató eszközök. A Függetlenség terén lévő miniszterelnöki hivatalhoz jelentős számú belügyi katonai kontingest vezényeltek.

A TASZSZ tudósítói arról számoltak be, hogy a Partizanszki sugárúton és más városnegyedekből elindultak az ellenzéki tüntetők a főváros központi tere felé, a menetoszlopok mellett elhaladó gépkocsik pedig dudálva biztosították őket a támogatásukról.

Hírügynökségek szerint a rendőrök már délelőtt elkezdték a tüntetők letartóztatását a Függetlenség terénél, tucatnyi embert szállítottak el rabszállítókkal.

Később rövid összecsapásra is sor került a tüntetők és civil ruhás rendvédelmiek között, akik több tiltakozót őrizetbe akartak venni.

A TASZSZ orosz hírügynökség tudósítója azt jelentette, hogy az állambiztonsági szolgálat, a KGB székházánál történt összetűzés során a tüntetők kiszabadították az előállítottakat, míg a civil ruhás rendvédelmiek kénytelenek voltak gépkocsin elhagyni a helyszínt.

Közben a Függetlenség sugárúton a különleges rendőri egység, az OMON emberei körülzártak több ezer tüntetőt.

A kora délután kezdődött tüntetésen ezrek vesznek részt, legfrissebb hírek szerint a rendőrök több tucatnyi tiltakozót őrizetbe vettek.

A minszki "Béke és Igazságosság" tiltakozó menet résztvevőinek egy része vasárnap elindult az elnöki rezidenciához.

Az ellenzékiek a Telegram üzenetküldő szolgálat csatornáin át arra szólították a Függetlenség tere felé haladó tüntetőket, hogy változtassák meg az útirányt, és vonuljanak át az elnöki rezidenciához, hogy "ajándékot hagyjanak a téren" a születésnapját vasárnap ünneplő Aljakszandr Lukasenka részére – jelentette az Interfax orosz hírügynökség. A rendvédelmi erők megerősítették a rezidencia biztonságát.

A TASZSZ tudósítója a helyszínről jelentette, hogy Minszk központjában akadozik a mobiltelefon-szolgáltatás, és már az internet sem működik.

A Kreml közben arról tájékoztatott vasárnap, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő telefonon egyeztetett Lukasenkával, és abban állapodtak meg, hogy az elkövetkező hetekben Moszkvában találkoznak egymással. A közlemény szerint a telefonbeszélgetés során megerősítették az orosz-fehérorosz szövetség megszilárdításának kölcsönös szándékát. Putyin felköszöntötte Lukasenkát születésnapja alkalmából.

Putyin és Lukasenka az elmúlt napokban-hetekben többször beszélt egymással telefonon a fehérorosz válságról. Korábban Putyin egy interjúban közölte, hogy elismeri az augusztus 9-i fehérorosz elnökválasztás eredményét, és Moszkva visszafogottabban kezeli az ottani helyzetet, mint az Egyesült Államok és az európai országok, amelyek politikai nyomást gyakorolnak Minszkre. Hozzátette, hogy Oroszország teljesíti a orosz-fehérorosz államszövetség keretein belül vállalt kötelezettségeit, és abból indul ki, hogy a minszki helyzet békés úton rendeződik. Putyin csütörtökön bejelentette, hogy tartalékot hozott létre rendvédelmi erőiből, hogy "szükség esetén" segítséget nyújtson Fehéroroszországnak, a lépést heves nemzetközi bírálatok érték a többi között a NATO, Lengyelország, illetve a fehérorosz ellenzék részéről is.

Az Egyesült Államok, az EU, Nagy-Britannia és Svájc szombaton közös nyilatkozatban élesen bírálta a fehérorosz hatóságoknak a tüntetőkkel szembeni fellépését. Mint írták, elítélik az aránytalanul alkalmazott erőszakot, és követelik a fehérorosz hatóságoktól, hogy hagyjanak föl ezzel, valamint azzal is, hogy katonai erő bevetésével fenyegetik az ország polgárait.

Mint ismert, Fehéroroszországban az elnökválasztás óta – több mint három hete – zajlanak ellenzéki tüntetések. A választás hivatalos végeredménye szerint Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Lukasenka szerint ezeket a tüntetéseket országában külföldről irányítják, az ellenzék ezt tagadja. A belbiztonsági erők tüntetők elleni brutális fellépésének eddig legalább három halálos áldozata volt, és a hatóságok ezreket vettek őrizetbe, hogy megtörjék a Lukasenka rendszerével szemben kibontakozott békés ellenállást.

Neked ajánljuk