Megnyitották az átkelőt Egyiptom és a Gázai övezet között

  • narancs.hu
  • 2023. október 21.

Külpol

Minden jel szerint nagyon kevés az a segítség, amit az ottaniak kapnak.

Megnyílt a rafahi átkelő,  az élő felvételek alapján teherautók lépnek be a határátkelőn Egyiptomból a Gázai övezetbe – írja a BBC. Az egyelőre nem ismert, meddig maradhat nyitva, de Izrael eddig húsz kamiont engedett be.

A lap szerint az ENSZ helyi munkatársa úgy jellemezte a helyzetet, hogy „csepp a tengerben” ahhoz képest, amire Gázának valóban szüksége lenne.

Juliette Touma, az ENSZ Közel-Keleti Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Ügynökség embere szerint hosszútávon fenntartható humanitárius segélyáramlásra van szükség.

„Amire a gázai civileknek valóban szükségük van, az a fenntartható és folyamatos humanitárius segítség, beleértve különösen az üzemanyagot és a vízellátást" – mondta a Radio 4 Today című műsorában.

Izrael bár beleegyezett abba, hogy 20 segélyszállító teherautót átengedjenek Gázába a rafahi átkelőn, de az üzemanyagot nem engedi át a határon.

Touma szerint azonban az üzemanyag elengedhetetlen a vízszivattyúk működtetéséhez. „A víz kifogyóban van Gázában. Néhány helyen teljesen elfogyott" – mondta.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk