Megsértődött a kritikákra, nem szavazza meg a Fidesz az EP járványhelyzetről szóló állásfoglalását
europai_parlament_strasbourg_mti_top_story_lead.jpg

Megsértődött a kritikákra, nem szavazza meg a Fidesz az EP járványhelyzetről szóló állásfoglalását

  • narancs.hu
  • 2020. április 17.

Külpol

Nem az a baj amit mondtak, hanem ahogy mondták.

A "COVID-19-világjárvány és annak következményei elleni küzdelemre irányuló összehangolt uniós fellépésről" - ez a címe annak az előterjesztésnek, amit vélhetően nagy többséggel fogadnak el péntek délután az Európai Parlamentben, hiszen azt minden frakció támogatja. Olyan javaslatok vannak ugyanis benne, amellyel szinte mindenki egyetért: az egészségügyi kapacitások növelése, a koronavírus által leginkább sújtotta tagországok iránti szolidaritás, vagy épp a helyzetre reflektáló uniós költségvetés elfogadásának sürgetése.

Az előterjesztés azonban kritikával is él: az itthoni veszélyhelyzeti szabályozásról megállapítja, hogy az ellentmond az európai értékeknek, ugyanis a rendkívüli állapotot határozatlan időre vezette be. "A nemzeti és/vagy uniós szinten hozott valamennyi intézkedésnek a jogállamisággal összhangban szigorúan a helyzet által megkövetelt mértéknek megfelelően kell arányosnak lennie, egyértelműen kapcsolódnia kell a jelenlegi egészségügyi válsághoz, időben korlátozottnak kell lennie" - írják. Szintén kritikát fogalmaztak meg a lengyel kormánnyal szemben, amely nem halasztotta el a választásokt a járványra való tekintettel.

A kritikákat legendásan nehezen viselő Fidesz épp ezért úgy döntött, mindegy mi egyébről van még szó a javaslatban, inkább nem támogatja azt. "Az európai parlamenti frakciókon átívelő baloldali-liberális-centrista, bevándorláspárti többség már hosszú évek óta indulatosan, nyilvánvaló hazugságokkal támadja Magyarországot, a koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelemhez szükséges széles körű összefogás helyett most is a politikai és ideológiai vitákat helyezik előtérbe" - írta a Fidesz közleményében, majd hozzátették: az EP előterjesztése "üresen kongó baloldali és liberális politikai kinyilatkoztatást tartalmaz", és amúgy is, túl későn érkezett.

Via 444

Itt a friss Narancs!

Messzelátó Török Gábor-interjúval. És mi minden van még a lapban? Rendben van-e, hogy hazaküldik idős, súlyos beteg hozzátartozóinkat a kórházakból? Mi maradt a betegek jogaiból a járványkrízisben? Mit tanácsol a jogász? A cikk szerzője Gaal Ilona, a Hospice Alapítvány munkatársa. A helyzet magaslatán van-e a miniszterelnök a gazdasági válság menedzselésében?

Figyelmébe ajánljuk