USA: 2002 óta ez volt az első március iskolai lövöldözés nélkül
K_EPA20180520065_top_story_lead.jpg
Félárbócra eresztették az amerikai zászlót a texasi Santa Fé városban 2018. május 19-én. Előző nap egy 17 éves diák 10 embert agyonlőtt és tíz másikat pedig megsebesített az iskolában. A gyanúsított robbanószerkezeteket is elhelyezett a létesítményben és környékén.

USA: 2002 óta ez volt az első március iskolai lövöldözés nélkül

  • narancs.hu
  • 2020. április 17.

Külpol

A járvány egyik ritka, pozitív hozadéka.

Március eleje óta az Egyesült Államokban is zárva tartanak az iskolák a koronavírus miatt - a járványügyi mellett azonban mindennek egyéb következményei is vannak: közel két évtizede ez az első március, amikor nem történt iskolai lövöldözés vagy ahhoz köthető bűncselekmény az országban. 2002 márciusában egy 13 éves diák fegyverrel, valamint kivégzési listával érkezett az iskolába - szerencsére sikerült még azelőtt megállítani, hogy lövöldözni kezdett volna.

Ez nem jelenti azt, hogy idén márciusban minden fegyver a fiókban maradt volna Amerikában - volt rá példa, hogy véletlen sült el egy puska az egyik kampusz területén, sőt, egy középiskola focipályáján is történt lövöldözés. Mindezek azonban a hivatalos szervek adatai szerint nem tartoznak az iskolai lövöldözések közé, például mert nem diákok, hanem felnőttek követték el őket.

Egy 2018-as tanulmány szerint at autóbalesetek mellett a fegyverek felelősek a legtöbb fiatalkorú haláláért Amerikában. Habár a lövöldözések száma csökkent a járványhelyzet alatt,a  fegyvereladások az egekbe szöktek: az egész országban fegyverkezni kezdtek az emberek a karantén miatt.

Via CBS

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?