Megszólalt a tajvani hírszerzés vezetője, szerinte Kim Dzsong Un beteg

  • narancs.hu
  • 2020. április 30.

Külpol

Vannak információi az észak-koreai helyzetről, de arról csakis "zárt ajtók mögött" beszélhetne, mivel ha azt nyilvánosan tenné, veszélybe sodorná a forrásokat.

A Tajvani Nemzetbiztonsági Hivatal, a tajvani hírszerzés (NSB) vezetője csütörtökön közölte, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető beteg – jelentette a CNA tajvani állami hírügynökség.

A CNA szerint a vezető ezt válaszolta a kormánypárt egyik képviselőjének kérdésére a parlamentben, de további részletekkel nem szolgált. A törvényhozó kérdésére, hogy az észak-koreai vezető életben van-e, az NSB vezetője elmosolyodott, és kitért a válasz elől.
A tajvani ellenzék annak lehetőségével kapcsolatban intézett kérdést a hírszerzés vezetőjéhez, hogy Kim halála esetén hatalmi űr keletkezne Észak-Koreában. Erről az NSB vezetője azt mondta, hogy a tajvani hírszerzés fel van készülve egy ilyen eshetőségre.

A visszavonult tábornok, aki korábban miniszter és vezérkari főnök is volt, elmondta: az NSB rendelkezik információval az észak-koreai helyzetről, de arról csakis "zárt ajtók mögött" beszélhetne, mivel ha azt nyilvánosan tenné, veszélybe sodorná a forrásokat.

Az észak-koreai vezető egészségi állapotával kapcsolatos találgatások először azt követően merültek fel, hogy nem jelent meg április 15-én az államalapító nagyapja, Kim Ir Szen születésének évfordulóján tartott megemlékezésen, holott Észak-Koreában az a legnagyobb ünnep. Az észak-koreai vezető már az április 15-i parádét megelőző napokban sem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

A CNN amerikai hírtelevízió a múlt héten azt közölte, hogy Kim Dzsong Un szív- és érrendszeri műtéten esett át, és súlyos az állapota. Más források szerint Észak-Korea legszorosabb szövetségese, Kína szakértői csoportot, köztük orvosokat küldött Phenjanba.

Néhány nappal ezelőtt pedig arról számoltunk be, hogy a phenjani állami hírügynökség hírül adta: Kim Dzsong Un üzenetet küldött egy partvidéki turistaövezet fejlesztési munkálatain dolgozó tisztviselőknek és munkásoknak. Ám az ügynökség nem jelölte meg az üzenet időpontját, s ebben a vezető nem a vele kapcsolatos hírekre reagált, hanem üdvözölte a Vonszan-Kalma partvidéki területen dolgozókat, mintha mi sem történt volna.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.