Megszületett a Brexit-megállapodás az EU és a britek jövőbeli viszonyáról

  • narancs.hu
  • 2020. december 24.

Külpol

A megállapodás lezárja a kilépést az Európai Unióból.

Megállapodás született az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről – adta hírül több sajtóorgánum csütörtökön délután. A hvg.hu cikke szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatóján arról beszélt: az Egyesült Királyság ezentúl harmadik ország lesz, de a jó viszony megmarad. Azt is hozzátette: felszabadultnak érzi magát a hosszú tárgyalás után, amiért köszönetet mondott a feleknek, elsősorban Michel Barnier és David Frost főtárgyalóknak, és azt üzente az európaiaknak: ideje túllépni a Brexiten. A BBC arról ír, Ursula von der Leyen szerint jó, korrekt és kiegyensúlyozott megegyezés született.

A londoni miniszterelnöki hivatal közleményben üdvözölte a megállapodást. A brit kormányfő hivatala azt emelte ki:

elérték céljukat, hogy a szigetország visszaszerezze az ellenőrzést a pénze, a határai, a törvényei, a kereskedelme és a halászata felett.

A brit sajtó szerint a végén heringről heringre alkudoztak a felek, ami igazából nem is olyan nagy túlzás – idézte fel a hvg.hu. Korábbi hírek szerint a megállapodást az tette lehetővé, hogy a britek engedtek a halászati kvóták kérdésében, vagyis azzal kapcsolatban, az uniós tagországok – elsősorban Franciaország – halászai miként halászhatnak a mostantól az EU-n kívülinek számító brit vizeken. A britek három év alatt 80 százalékos csökkentést szerettek volna elérni – ebből lett öt és fél év átmenet és 25 százalékos mínusz. (Jelenleg a brit vizeken fogott halak kb. fele kerül brit halászokhoz, ez az arány az átmenet végére kétharmadra nőhet a Financial Times írása szerint.)

A kvóta feletti részt vámok terhelik majd – ezt elfogadta London, azt az uniós törekvést viszont sikerült visszaverniük, hogy más területeken, például az energiában vámokat vezessen be az EU. A vámmentes kereskedelmen túl a megállapodás biztosítja az uniós rendőri és biztonságpolitikai együttműködés zavartalan folytatását – a helyzetet könnyítette azért, hogy az Egyesült Királyság nem volt része a schengeni övezetnek.

További kritikus pont volt az egyeztetésen az, hogy vitás kérdésekben milyen fórumhoz lehet fordulni. A brit kormány elutasította, hogy az Európai Bíróság legyen ez a testület, míg az EU sokáig ragaszkodott hozzá – a megoldás egyfajta új mechanizmus lesz, amely a szabályok súlyos megsértése esetén akár vámok bevezetésével is szankcionálhat. Ilyen például az, ha az áruk nem felelnek meg azoknak a környezetvédelmi normáknak, amelyek a zavartalan kereskedelem alapjául szolgálnak – ezzel pedig jogosulatlan versenyelőnyre tesz szert valamelyik fél.

 

 

Figyelmébe ajánljuk