Menesztették a montenegrói igazságügyi minisztert, aki szerint Srebrenicában nem történt népirtás

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. június 18.

Külpol

Sőt, szerinte nincs legitimitása az ENSZ háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszékének sem.

Menesztette Vladimir Leposavic montenegrói igazságügyminisztert a podgoricai parlament csütörtök késő este, mert a politikus többször is arról beszélt a nyilvánosság előtt, hogy véleménye szerint a boszniai háború idején Srebrenicában nem történt népirtás.

Zdravko Krivokapic miniszterelnök még áprilisban kezdeményezte a szerbbarát, ám párton kívüli Vladimir Leposavic menesztését. Akkor a srebrenicai népirtás tagadása mellett a miniszter azt is kifejtette, hogy szerinte nincs legitimitása az ENSZ háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszékének. A 81 tagú montenegrói törvényhozásban csütörtök este 43-an támogatták Vladimir Leposavic menesztését, tízen tartózkodtak, míg a szerbbarát Demokratikus Front ellene szavazott.

A miniszterelnök parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy megkérte Vladimir Leposavicot, vonja vissza Srebrenicáról szóló kijelentését, mert az ellentétes a kormány politikájával, vagy mondjon le, de nem volt erre hajlandó.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, majd a következő napokban lemészároltak. A vérengzést, amelyet a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartanak, a hágai Nemzetközi Törvényszék több, háborús bűnösök ellen folytatott perben népirtásnak minősítette. Az áldozatok felkutatása máig folyik, újabb és újabb tömegsírokat fedeznek fel, és a maradványokból DNS-vizsgálattal azonosítják a halottakat.

Címlapképünkön: Zdravko Krivokapic montenegrói miniszterelnök és az új kormány miniszterei sajtótájékoztatót tartanak, miután letették hivatali esküjüket a podgoricai parlamentben 2020. december 4-én. Fotó: MTI/EPA/Boris Pejovic

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.