Merkel visszavonta a húsvéti teljes zárás tervét

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. március 24.

Külpol

Beismerte a hibát, és elnézést kért a németektől.

Be kell ismerni és ki kell javítani a járvány elleni védekezésben elkövetett hibákat - mondta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben, bejelentve, hogy mégsem rendelnek el teljes zárlatot a húsvéti ünnepek napjaira.

A kancellár kiemelte, hogy egyedül őt terheli a felelősség a húsvéti járványügyi zárlat ügyében, és vállalja is ezt a felelősséget a sok tisztázatlan jogi és szervezési kérdés miatt hibás döntésért.

Kifejtette, hogy mindenképpen fel kell tartóztatni a koronavírus-járvány harmadik hullámát, de húsvétig nem lehet kellőképpen elrendezni például a zárlat napjaira járó fizetés kérdését.

A döntés visszavonása tovább növeli a bizonytalanságot, amiért "bocsánatot kérek a polgároktól" - mondta Angela Merkel.

 Hangsúlyozta, hogy az ötnapos országos járványügyi zárlat nélkül is van elég eszköz a védekezéshez, legfőképpen az úgynevezett vészfékrendszer, amelyet kiegészítettek új elemekkel, köztük a kijárási tilalom bevezetésének és a maszkviselési kötelezettség kiterjesztésének lehetőségével.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői kedd hajnalban állapodtak meg arról, hogy az április 1-jétől 5-ig tartó időszakra országos zárlatot rendelnek el a koronavírus brit mutációjának feltartóztatására.

A teljes zárlat a vallási rendezvények tilalmát, a családi rendezvények 5 főben történő maximalizálását és a szombati nap kivételével teljes, az élelmiszerboltokra is kiterjedő boltzárat jelentett volna. 

A húsvéti zárlat gondolatát az ellenzéki pártoktól a gazdasági érdekképviseletekig széles körben bírálták.

Figyelmébe ajánljuk