Bénul a lába Navalnijnak a fogolytelepen

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. március 24.

Külpol

Az ellenzéki politikushoz nem engedték be az ügyvédjét.

Megromlott az egészsége a fogolytelepen lévő Alekszej Navalnijnak. Erről a Meduza ellenzéki hírportálnak nyilatkozott Olga Mihajlova ügyvéd. Az orosz politikus jogi képviselője úgy tudja, Navalnijnak kedd óta bénul a lába, korábban pedig hátfájásra panaszkodott. Pénteken megvizsgálta egy neurológus, aki két ibuprofen gyulladásgátló tablettát adott neki. Ettől nem lett sokkal jobban. Ez másodkézből származó információ, mert az ügyvéd nem mehetett be a telepre.

Alexej Navalnij március 15. óta a Vlagyimir megyei Pokrov 2. javítókolóniában tölti büntetését. Az ellenzéki politikust január 17-én Moszkvában vették őrizetbe, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi és rehabilitációs kezelést kapott, miután több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték.

 Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.

    A korábbi verdikt megváltoztatását az orosz büntetés-végrehajtás kérte, azt állítva, hogy a vádlott hatvanszor sértette meg a feltételes szabadlábra helyezéssel járó kötelmeket. Az elsőfokú döntést Navalnij megfellebbezte, de a fővárosi bíróság február 20-án helybenhagyta azt.

 

 

Figyelmébe ajánljuk