Merkelnek tetszik Macron terve, jöhet akár az Európai Egyesült Államok is

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. szeptember 29.

Külpol

Hol lesz ebben a mi helyünk?

Üdvözölte a francia államfő, Emmanuel Macron javaslatait az Európai Unió reformjára Angela Merkel, aki tegnap este nyilatkozott Tallinnban, ahol közvetlenül az EU állam- és kormányfőinek késő este kezdődött csúcstalálkozója előtt találkozott Macronnal.

A német kancellár először nyilatkozott a francia államfő keddi javaslatairól, és azt mondta, hogy a „Macron-csomag” jó ösztönzőt jelent a továbblépéshez. Merkel egyidejűleg üdvözölte az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek néhány nappal korábban előterjesztett reformjavaslatait is.

Megcsinálják?

Megcsinálják?

Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A Macron-beszédben foglaltakkal kapcsolatban a vasárnapi német választások eredményeként rendkívül nehéz koalíciós tárgyalások előtt álló Merkel azt hangoztatta, hogy nagy az egyetértés Franciaország és Németország között. „A francia államfő beszédében jó alapot látok arra, hogy Németország és Franciaország intenzíven együttműködjön” – mondta Merkel, külön is kiemelve a társasági adóval, valamint a csődjoggal kapcsolatos francia elnöki javaslatokat. A kancellár hangsúlyozta, hogy német szempontból az EU reformjával kapcsolatban különösen fontosak a növekedés, a versenyképesség, továbbá a munkahelyteremtés kérdései. Különösen pozitívnak nevezte azokat a javaslatokat, amelyeket a francia államfő a közös védelem-, továbbá a közös menekültpolitika kiépítésére terjesztett elő. Szerinte közös nevezőn vannak a külpolitika területével kapcsolatban is, amelyen szintén cselekvésre van szükség.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is reagált Macron reformterveire. Azt mondta, október közepére összeállítanak egy „útitervet”, hogy jövőre döntés születhessen ez ügyben. Tusk szerint döntő fontosságú feladat lesz megőrizni a fennmaradó 27 tagállam egységét Nagy-Britannia kilépését követően.

A francia elnök még kedden nagy ívű beszédben ismertette reformjavaslatait, amelyek révén „gyorsabb, hatékonyabb és erősebb” lenne az Európai Unió. Emmanuel Macron amúgy már korábban is hangsúlyozta az Európai Unió megújulásának szükségességét. Tegnap este egy informális vacsorán újra vázolta terveit az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői előtt. A francia vezető a többi között azt javasolta, hogy az eurózóna országai nevezzenek ki egy költségvetési és egy pénzügyminisztert, és az EU erősítse meg védelmi képességeit.

Figyelmébe ajánljuk