Mianmarban lázadók rendőröket, katonák ismét tüntetőket öltek meg

  • narancs.hu
  • 2021. április 10.

Külpol

Polgárháborús állapotokat idéző hírek érkeznek az országból.

Mianmari etnikai lázadók megtámadtak szombaton egy rendőrőrsöt, és megöltek legkevesebb tíz rendőrt, előzőleg pénteken a hadsereg ismét lelőtt több tüntetőt egy kisebb városban, valamint egy rögtönítélő bíróság halálra ítélt 19 embert egy katonatiszt segédjének megkínzásáért és meggyilkolásáért a helyi média jelentése szerint.

Mianmarban a hadsereg február 1-jén erőszakos hatalomátvételt hajtott végre, rendkívüli állapotot vezetett be, és kíméletlenül elfojtja a vele szembeni társadalmi lázadást, már több mint 600 civilt öltek meg katonák, köztük legkevesebb 48 gyereket.

Közben az ország etnikai kisebbségeinek fegyveres lázadói is kegyetlen küzdelmet folytatnak a hadsereg vezette hatalom ellen, immár gyakran szövetségben, feltüzelve a biztonsági erőknek a civilek elleni kegyetlensége miatt.

Egy etnikai lázadószövetség az ország keleti részén lévő San államban támadott meg szombat hajnalban egy rendőrőrsöt, és ölt meg rendőröket - jelentette a Shan News című hírportál. A katonai junta szóvivője egyelőre nem reagált hírügynökségeknek az esettel kapcsoltban feltett kérdéseire.

A Szabad Ázsia Rádió szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy a Ranguntól hatvan kilométerrel északkeletre található Bago városban katonák lőttek le junta ellen tiltakozó tüntetőket, a halálos áldozatok száma akár 60 is lehet.

Mianmari puccs

 
 
A mianmari katonai hatalomátvétel ellen tiltakoznak tüntetők Rangunban 2021. április 4-én. Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február első napján, az új parlament megalakulása előtt pár órával átvette a hatalmat, és letartóztatta az országot vezető politikusokat, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és Vin Mjin államfőt. A rendfenntartók és a tüntetők közötti összecsapásokban eddig több mint 500-an életüket vesztették és több száz embert letartóztattak. MTI/AP
 

A Myanmar Now hírportál egy szemtanút idézett, aki azt mondta: látta, amint több tucatnyi holttestet visznek be egy pagodába, amely a hadsereg helyi bázisa. Mindkét médium jelentése szerint ezt több órányi tűzpárbaj előzte meg a városban.

A hadsereg tévéadója (MRTV) arról számolt be, hogy egy statáriális bíróság halálra ítélt 19 embert. Valószínűleg ezek az első halálos ítéletek a katonai hatalomátvétel óta Mianmarban. Az elítéltek közül csak ketten vannak őrizetben, a többiek szökésben.

Közben a hatalomból elűzött polgári vezetők egy csoportja - többségük titkos helyen tartózkodva - bejelentette, hogy nemzeti egységkormányt alakítanak, és ebbe bevonják az ország etnikai kisebbségi vezetőit, online megbeszéléseket folytatva egymással a hadsereggel szembeni közös ellenállásról. A fejleményről a Reuters hírügynökség számolt be, egyelőre további részletek nélkül. (MTI)

Mianmari puccs

 
Mianmari puccs
 
Rangun, 2021. április 3. Házilag készített légpuskát tart a kezében egy tiltakozó (j) a katonai hatalomátvétel elleni tüntetésen a mianmari Rangunban 2021. április 3-án. Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február első napján, az új parlament megalakulása előtt pár órával átvette a hatalmat. A rendfenntartók és a tüntetők közötti összecsapásokban eddig több mint 500-an vesztették életüket. MTI/AP