A német parlament külügyi bizottsága levelet írt a bebörtönzött Navalnijnak

  • narancs.hu
  • 2021. április 10.

Külpol

Kijelentik benne: az orosz ellenzékit nemzetközi jogot sértve kínozzák.

A német parlament külügyi bizottságának tagjai levelet írtak a február óta börtönbüntetését töltő Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnak, amelyben a nemzetközi jogba ütköző "célzott kínzásnak" nevezik azt, ahogy az orosz hatóságok vele bánnak – írta a dpa német hírügynökség szombaton, a Der Spiegel című német folyóirat értesülésére hivatkozva.

A levelet aláíró tizenegy képviselő szolidaritásáról biztosította Navalnijt, és megígérte, hogy figyelemmel kísérik helyzetét.

Egyúttal azt követelték, hogy az Európa Tanács illetékes szerve vizsgálja ki az orosz ellenzéki ügyét.

A Vlagyimir megyei pokrovi 2. számú börtöntelepre került orosz ellenzéki politikus egészségügyi állapota az elmúlt hetekben sokat romlott ügyvédje szerint. Navalnij először hát- és lábfájásra, majd köhögésre és lázra panaszkodott, és sokat fogyott. Március 31-én éhségsztrájkba kezdett azzal a követeléssel, hogy a törvénynek eleget téve engedjék be a hozzá hívott orvost. 

Alekszej Navalnijt január 17-én vették őrizetbe Moszkvában, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi és rehabilitációs kezelést kapott, miután több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték.

Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban rá kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie. (MTI)

Navalnij börtönben

 
Navalnij börtönben
 
Pokrov, 2021. április 6. Kutyás őr áll az oroszországi Vlagyimir megye pokrovi 2. számú börtöntelepének bejárata előtt 2021. április 6-án. Ebben a börtönben tölti büntetését Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikus. A Doktorok Szövetsége szakszervezet felhívta Navalnij támogatóit, hogy menjenek a börtön bejárata elé, és ott követeljék Navalnij orvosi kezelését. Navalnij korábban hátfájásra és lábzsibbadásra panaszkodott, valamint kifogásolta, hogy a börtönhatóság a többszöri kérése ellenére nem biztosított számára kielégítő orvosi ellátást és gyógyszereket. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
Fotó: Szergej Ilnyickij
 

 

 

Figyelmébe ajánljuk