Mit kerestek a búvárok Gdansknál éjjel a 3 fokos tengerben?

  • narancs.hu
  • 2023. január 22.

Külpol

Elengedték őket. A lengyel titkosszolgálat most vizsgálja, tényleg csak borostyán után kutattak-e.

Három külföldi búvár után nyomoz a lengyel titkosszolgálat, és felülvizsgálják a gáz- és olajipari létesítmények felügyeletét – adta hírül az AP hírügynökség

A Telex és a 444 is beszámolt a búvárok esetéről. Múlt vasárnap hajnali kettő óra körül kellett kimenteni őket Gdansknál a viharos Balti-tengerből, 5,5 kilométerre a kikötőtől, ahol olajszállítást kiszolgáló berendezések is vannak. A búvárok vészjelzést küldtek. Utóbb azt állították, hogy motorcsónakjuk, amely nem volt regisztrálva, meghibásodott, és órákon át próbálták megjavítani. Profi búvárfelszerelésük volt, még víz alatti robogójuk is. Azt állították, hogy borostyánkövet kerestek a tengerfenéken, ám egy kő sem volt náluk. Arra sem volt magyarázatuk, miért vártak ilyen sokáig a sötétben.

A rendőrség a mentés után lefolytatott eljárásban arra jutott, hogy a búvároknak nem volt engedélyük a merülésre, sem a motorcsónak használatára. Egyikük spanyol útlevéllel igazolta magát, a másik kettő csak bemutatkozott, iratot nem mutatott. Bediktálták a telefonszámukat, szabadon elmehettek. Utóbb kiderült, hogy a számok nem élnek, és már mindhárom ember elhagyta Lengyelországot. 

 

A CBS News idézte a Lengyel Tengeri Kutató-mentőszolgálat szóvivőjét, Rafal Goecket, aki azt mondta, 12 éve, amióta ennél a szolgálatnál dolgozik, még nem látott ilyen mentést, mert erős szél fújt a tengeren, nagyok voltak a hullámok, és a tenger hőmérséklete a 3 fokot sem érte el. Ilyen körülmények között nem szokás búvárkodni. A lengyel újságok kerestek borostyánkövekkel foglalkozó más búvárokat, akik azt mondták, furcsa a történetben az is, hogy víz alatti robogót nem szokás  ilyesmire használni, mert a propeller felkavarja a homokot a tengerfenéken, és úgy sokkal nehezebb észrevenni a köveket. 

Az eset következménye az lett, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kérésére részletes vizsgálat készül az esetről. Ellenőrzik, kik lehettek ezek a búvárok. Morawiecki nem zárta ki, hogy tényleg igaz, amit állítottak, de szerinte is benne van a pakliban, hogy „veszélyes emberek”. 

A lengyel médiában nyilatkozó szakértők a tavaly nyári víz alatti robbanásokra emlékeztettek, amikor megrongálódott a Balti-tenger alján futó Északi Áramlat gázvezeték. A svéd és dán hatóságok meggyőződése, hogy az szabotázsakció eredménye volt. Megjelent olyan vélemény is a lengyel újságokban, hogy a három búvár csempész lehetett.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.