Mosógéppel is támadnak az oroszok

  • narancs.hu
  • 2023. március 1.

Külpol

Segítőkész szomszédok veszik meg és adják el Oroszországnak a telefont, háztartási gépeket, amikben fegyverhez használható elektronika van. 

Oroszország a szomszédaitól olyan elektronikai eszközöket vesz, amelyekben a fegyverekhez szükséges alkatrészek is vannak. Ez kiderült az Ukrajnában lelőtt orosz drónok szétszerelésekor, már a háború kitörése után pár hónappal – írja a HVG.

A lap szerint utólag látszik, hogy Oroszország már 2021-ben is készülhetett rá, támadni fog, mert 2021 decemberében 29,5 milliárd dollár értékben importált, ami 22 százalékkal nagyobb volt az előző évi értékhez képest, és az akkor beszerzett áruk között is sok olyan volt, ami nem csak békés célokra használható. Az akkori vásárlás strarégiája jól átgondolt volt. Ezt jelzi, hogy natúr mikrochipekből is többet vett 57 százalékkal, mint egy évvel korábban, a jelek szerint bespájzolt. Az elektronikai eszközök mellett cseppfolyósgáz-hordozó tankereket vett.

A lap szerint bár az Unió, Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok azonnal leállította minden olyan  szóba jöhető áru oroszországi szállítását, amely a hadászatban is használható lehet, viszont sok ilyet adott el Oroszország szomszédainak, és ezek az áruk jellemzően Oroszországban kötöttek ki. Okostelefonok, háztartási gépek, laptopok, tabletek, modemek  jutottak be az országba. Az integrált áramköröket Kínától és Hongkongtól szerezte be a háború kirobbantója, most már kínai okostelefonokat is vásárolhat.

Örményország tavaly nyáron néhány hónap alatt megtízszerezte okostelefon-importját, és ezzel együtt az Oroszországba irányuló okostelefon-exportja nőtt.

Ugyanez zajlott le Kazahsztánban a mosógépekkel: a kazahok egy év alatt megnégyszerezték a mosógép-behozatalukat az Unióból,

és ezzel együtt nőtt az Oroszországba kivitt nyugati mosógépek mennyisége. A kazah kormányszóvivő szerint nincs bizonyíték arra, hogy kazah cégek segítenének elkerülni az uniós szankciókat. Ugyanígy nagyon sok mezőgazdasági nagygépet – szivattyút, targoncát, távcsövet, antennát, hőkamerát és darut – vesz a szomszédoktól az orosz állam. Kirgizisztánban és Törökországban is megnőtt a nyugati import és az oroszországi export.

Ezekről az ügyletekről az EU szankcióügyi megbízottja, David O'Sullivan azt mondta, amíg az eddigieknél konkrétabb bizonyítékok nincsenek, egyik országot sem lehet azzal vádolni, hogy támogatják a háború kirobbantóját.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk