Szomjan halt a romok között egy hatéves kislány Mariupolban

  • narancs.hu
  • 2022. március 8.

Külpol

Hat napja nincs már se víz, se áram a városban. Az orosz megszállók elzárták az összes kivezető utat. Humanitárius katasztrófahelyzet alakult ki.

"Ma nincsenek szavaim. Elfogytak az érzelmeim. Szörnyű bánat érte Mariupolt, újabb gyermek halt meg szülővárosunk blokádja miatt. A halál oka kiszáradás" – így kezdte Tánya, a romok alatt szomjan halt hatéves mariupoli kislány történetét Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere a város hivatalos Telegram-csatornáján. Mint ismert, Mariupolt múlt hétfőn kezdte bombázni az orosz hadsereg, hat napja nincs már se folyóvíz, se áram.

Bojcsenko elmondása szerint Tányát egy lerombolt ház romjai alól húzták ki. "Az anyja meghalt.

Nem tudjuk megmondani, hogy a mi kis erős mariupoli lányunk meddig küzdött az életéért. El sem tudjuk képzelni, mennyi szenvedést kellett elviselnie egy ártatlan gyermeknek. Élete utolsó perceiben egyedül volt, kimerülten, rémülten, szörnyű szomjúságot érezve.

Ez csak egy a sok történet közül Mariupolban" – írta a polgármester.

"Az orosz megszállók cinikus módon félmillió mariupolit fosztottak meg a víztől, a fénytől, a fűtéstől, a kapcsolattól a külvilággal. Elzárták az összes kivezető utat. A gazemberek miatt Mariupolban humanitárius katasztrófahelyzet alakult ki" – írta Bojcsenko, azzal vádolva az oroszokat, hogy a hadseregük minden humanitárius segély városba juttatását megakadályozta.

"Ahogyan a mariupoli lakosok kimenekítésére, az emberéletek mentésére tett kísérleteket is meghiúsították."

"Míg Varsóban vagy Budapesten, Münchenben vagy Párizsban a gyerekek iskolába járnak, nálunk kíméletlenül és cinikusan megfosztják őket a békés gyermekkortól. De még megmenthetjük a békés jövőjüket. Mariupolt fel kell szabadítani, sürgősen meg kell nyitni a humanitárius folyosót, és meg kell menteni félmillió mariupolit."

Az oroszokkal hétfőn kötött megállapodás szerint Mariupolnál kedden humanitárius folyosót nyitottak meg. Bár volt már ilyen korábban is, de ezidáig az oroszok minden alkalommal tüzet nyitottak a menekülőkre, a Nemzetközi Vöröskereszt szerint pedig aláaknázták azt az útvonalat, amin a humanitárius segélyszállítmányok érkeztek volna a városba. Úgy tudni, ez ma sincs máshogy, a várost Zaporizzsjával összekötő folyosót már orosz támadás érte. Lőtték a városba tartó segélyszállítmányt is.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk