"Naponta négyórás taktikai szünetet" tart Izrael a Gázai övezet északi részén

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. november 9.

Külpol

 Nem valódi tűzszünetről, hanem csak helyi taktikai szünetekről született megállapodás.

Nem tűzszünet, hanem "naponta négyórás taktikai szünet" lesz a Gázai övezet északi részén a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni harcban – közölte az izraeli hadsereg szóvivője csütörtökön. Daniel Hagari hangsúlyozta, hogy nem valódi tűzszünetről, hanem csak helyi taktikai szünetekről született megállapodás.

A hadsereg ismét felszólította az északi településeken élő civileket arra, hogy használják fel ezeket a négyórás szüneteket a déli részbe való menekülésre a kijelölt humanitárius folyosókon. A szóvivő szerint erőik három irányból lassan, de biztosan haladnak előre Gáza város közepe felé, egyre szorosabbra vonják a gyűrűt a Hamász fegyveresei körül.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala azt közölte: "A harcok folytatódnak, és nem lesz tűzszünet addig, amíg szabadon nem engedik a túszként fogva tartott embereket. Izrael humanitárius folyosót biztosít az övezet északi részétől dél felé, ezen tegnap is ötvenezer gázai távozott."

A katonai szóvivő beszélt az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezet által közzétett azon videofelvételről is, amelyen a Gázai övezetbe hurcolt két izraeli túsz, egy 76 éves nő, Hana Kacir és egy 12 éves fiú, Gil Jakov látható. Mindkettőjüket Nir Oz kibucból rabolták el.

Az izraeli hadsereg a többi biztonsági szervvel közösen "éjt nappallá téve minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a túszok kiszabaduljanak" – jelentette ki a szóvivő, aki lelki terrornak nevezte a videofelvétel nyilvánosságra hozatalát. Izraelnek 239 családdal kellett közölnie, hogy valamelyik hozzátartozójukat vagy akár többet is a Hamász október 7-én elrabolt és a Gázai övezetbe hurcolt.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet értesülése szerint az Egyesült Államok visszaszállított Izraelbe több tízezer olyan tüzérségi lövedéket, amelyet korábban Izrael átadott az ukrán hadseregnek az orosz erők elleni védekezésre. Az értesülés szerint már be is fejeződött a 155 mm-es lövedékek kirakodása Izraelben egy amerikai hadihajóról, amely 170 konténerben mintegy 2500 tonna katonai felszerelést szállított az izraeli hadseregnek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk