Navalnij állami terrorizmussal vádolja Putyint

  • narancs.hu
  • 2020. december 15.

Külpol

Az ellenzéki politikus a Bellingcat anyaga miatt az orosz Nyomozó Bizottsághoz és az FSZB-hez fordul.

Állami terrorizmussal vádolta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt Alekszej Navalnij ellenzéki politikus kedden az Eho Moszkvi ellenzéki rádiónak nyilatkozva.

Navalnij azután szólalt meg, hogy hétfőn nyilvánosságra hozták egy nemzetközi újságírói tényfeltárás anyagát. Ebben a Bellingcat, a The Insider, a Der Spiegel, a CNN és az El País oknyomozói, egyebek között utaslisták és mobilszolgáltatók adatainak elemzése alapján, arra az eredményre jutottak, hogy az ellenzéki politikust 2017 óta folyamatosan követte az orosz Szövetségi Nyomozó Szolgálat (FSZB) egy vegyészekből és orvosokból álló csoportja, amelynek tagjai mindig a közelben tartózkodtak, amikor Navalnij vagy a felesége utazás közben rosszul lett. Így minden bizonnyal a belbiztonságért felelős orosz nemzetbiztonsági szolgálat egyik különítménye mérgezte meg Alekszej Navalnijt.

Ahogy arról héfőn mi is beszámoltunk a Der Spiegel nyomán: az egység tagjait azonosították, meg is próbáltak kapcsolatba lépni velük, de nem válaszoltak a megkeresésekre. Valamennyien férfiak, hárman orvos végzettségűek, ketten biológiai és vegyi fegyverekre szakosodott tudósok. Az egység tevékenységét Oleg Tajakin orvos, az FSZB-hez tartozó kriminalisztikai intézet munkatársa hangolta össze. A szovjet állambiztonsági hatóság (KGB) szervezeti keretében 1977-ben alapított intézet kapcsolatba hozható számos gyilkossággal, például a 2006-ban sugárzó izotóppal Londonban megölt Alekszandr Litvinyenko egykori orosz hírszerző ügyével.

A Bellingcat anyagát Navalnij is megosztotta egy 52 perces videóban a YouTube-csatornáján. Ebben azt mondja, hogy

az orosz elnök azt követően döntött a likvidálása mellett, hogy bejelentette: Putyin kihívója akar lenni a 2018-as elnökválasztáson.

A rádióadásba és videóközvetítésbe Németországból bejelentkező Navalnij az Eho Moszkvinak nyilatkozva azt is kijelentette, hogy a sajtójelentések ügyében közvetlenül az orosz Nyomozó Bizottsághoz (SZK) és az FSZB-hez fog fordulni. Mint mondta, az orosz büntetőeljárási törvénykönyv szerint a feljelentés a szolgálati úton végül úgyis ezekhez a szervekhez jutna el.

Hozzátette: az újságírói tényfeltárás megjelenése után is vissza kíván térni Oroszországba, ahol megítélése szerint "meglehetősen nagy a támogatottsága", s ahol a korrupció ellenzőinek többmilliós tábora várhatóan tovább bővül majd. Közölte, hogy hazatérésének időpontja kezelőorvosainak döntésétől függ.

Figyelmébe ajánljuk