Navalnij két évvel ezelőtt üzent az oroszoknak arra az esetre, ha megölik

  • narancs.hu
  • 2024. február 17.

Külpol

Navalnij szóvivője szerint rejtegetik a holttestet, hogy ne derüljön ki, gyilkosság történt.

A tegnap elhunyt 47 éves orosz ellenzéki politikusról, Alekszij Navalnijról 2022-ben készített dokumentumfilmet Daniel Roher. A rendező titokban forgatott Navalnij megmérgezéséről, berlini kórházi kezeléséről és hazatéréséről. A Navalnij  című alkotás – amelyben egyebek közt végigkövethetjük, amint Navalnij telefonhívások útján kideríti, hogy ki volt a végrehajtója a megmérgezésének – tavaly megkapta a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat.

A hvg.hu vette észre, hogy most felkerült a youtubre-ra a filmnek az a részlete, amikor Roher feltette Navalnijnak a kérdést: ha megtörténik az „elképzelhetetlen”, és megölik, milyen üzenetet hagyna hátra az oroszoknak.

„Az üzenetem arra az esetre, ha megölnének, nagyon egyszerű: ne adjátok fel” – mondta Navalnij angolul, mire a rendező megkérte,  válaszolja meg ezt a kérdést oroszul is.

 

A 47 éves Navalnij pénteki halála után hátborzongatónak hatnak a szavai.

„Valami nagyon nyilvánvaló dolgot kell mondanom nektek. Nem szabad feladnotok.

Ha úgy döntöttek, hogy engem megölnek, az azt jelenti, hogy hihetetlenül erősek vagyunk. Ki kell használnunk ezt az erőt,

hogy ne adjuk fel, hogy ne feledjük, hogy hatalmas erő vagyunk, amelyet ezek a rosszfiúk elnyomnak. Nem vesszük észre, hogy valójában milyen erősek vagyunk. A gonosz diadalához csak az szükséges, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit. Szóval ne legyetek tétlenek” – mondta Navalnij a kamerába.

Roher az NPR-nak beszélt arról, hogy mennyire sokkolta Navalnij halálhíre. Azt mondta, Putyin makacs kritikusa hihetetlenül optimista, okos ember volt, és a rendezőt is meglepte, hogy mennyire biztos volt önmagában és a küldetésében. „Azt hiszem, úgy érezte, hogy a jövő szép Oroszországa nincs is olyan messze, mint ahogy azt az emberek gondolják, és úgy állította be magát, mint az egyik olyan vezetőt, aki majd átvezeti az embereket ebbe a jövőbeli szép Oroszországba. Úgy gondolom tehát, hogy

nem volt halálvágya. Nem akart meghalni az ügyért. Számított arra, hogy börtönbe kerül, de életben marad.”

A rendező szerint Navalnij halála nem a történet vége, hanem egy új fejezet kezdete. „Navalnij halott, igen, de küldetése és célja tovább él. Harcolt a korrupció ellen, és ami a legfontosabb, azért harcolt, hogy véget vessen ennek a brutális rezsimnek. És remélem, hogy a meggyilkolásának a tragédiáját, a szomorúságot és a dühöt cselekvésre fordítják mind az oroszok, mind a világ minden táján élő emberek, akik az önkényuralom felemelkedését nézik végig.”

Az NPR műsorvezetőjének a kérdésére, hogy mi lenne az az egy kérdés, amit még feltett volna Navalnijnak, ha lett volna még rá lehetősége, Roher azt mondta, nehéz erre válaszolnia, de talán még egyszer, még világosabban megkérdezné tőle, hogy miért megy vissza, miért akarja ezt csinálni.

Navalnij szóvivője ma a BBC-nek arról beszélt, hogy nem volt a hullaházban, ahol lennie kellett volna, és nem adják ki a törvényes határidőn belül az ellenzéki politikus holttestét a hozzátartozóknak. Csapata szerint rejtegetik, amivel azt leplezik, hogy megölték. Anyjának azt mondták, hirtelen halál volt – írja a hvg.hu.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk