Négy év börtönre ítélték Mianmar megpuccsolt vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít

  • narancs.hu
  • 2021. december 6.

Külpol

A volt vezető egyelőre nem kerül börtönbe, más ellene szóló vádakat is vizsgálnak. Korábbi szövetségesét is börtönbüntetésre ítélte a junta.

A hadsereggel szembeni uszításra és a Covid-szabályok megszegésére hivatkozva négy év börtönre ítélték az ország korábbi vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít – írja az AFP.

A volt vezetőt a katonai junta februárban puccsolta meg, véget vetve az ország rövid demokráciájának. A volt polgári vezető mellett elítélték az ország korábbi elnökét is, ő szintén négy év letöltendő börtönbüntetést kapott ugyanezen vádak alapján.

De Aung Szan Szú Kjí ellen korántsem csak a fent említett vádakat hozta fel az ország jelenlegi, katonai vezetése: többek között államtitoksértéssel, korrupcióval és választási csalással vádolják. A puccs óta háziőrizetben van, és egyelőre ott is marad, nem viszik börtönbe, míg az említett ügyekben szintén nem születik ítélet.

A februári mianmari puccs óta körülbelül 1300 ember vesztette életét és közel tízezret tartóztattak le. A katonai junta októberi bejelentése szerint azonban hamarosan 5600 embert szabadon bocsátanak.

(AFP)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk