"Visszahódítás!" néven pártot alapít Orbán szélsőjobboldali francia barátja

  • MTI/narancs.hu
  • 2021.12.05 21:16

Külpol

Eric Zemmour kampánynyitó rendezvényén a tömeg újságírókra és a rasszizmus ellen tüntető aktivistákra támadt. 

A történelem folyásának megváltoztatására és Franciaország visszahódítására szólította fel híveit vasárnap Eric Zemmour szélsőjobboldali publicista, független elnökjelölt első kampánynagygyűlésén a Párizshoz közeli Villepinte-ben.

A nagygyűlés kezdete előtt jelentette be Zemmour környezete, hogy az elnökjelölt Reconquete! (Visszahódítás!) néven alapítja meg a pártját. A kampányának szlogenje pedig a Napóleonnak tulajdonított "Olyan nincs, hogy lehetetlen" idézet lesz.

"Csaknem 15 ezren vagytok ma itt! 15 ezer francia, aki szembe megy a politikai korrektséggel, a szélsőbaloldal fenyegetéseivel és a média gyűlöletével" – kezdte beszédét a 63 éves Zemmour, akinek választási programja a bevándorlás és az iszlám vallás teljes elutasítására épül, miután szerinte mindkettő fenyegetés a francia népre, amely ezer éve itt van, és továbbra is otthon akarja magát érezni. "Mi itthon vagyunk! Mi itthon vagyunk!" – válaszolta skandálva a tömeg a Villepinte-i kiállítócsarnokban.

Zemmour – akit korábban kétszer elítéltek rasszista gyűlöletkeltés miatt – arról is beszélt, hogy azt állítják róla, hogy fasiszta, rasszista és nőgyűlölő. "A politikai ellenfeleim a politikai halálomat kívánják. Az újságírók a társadalmi halálomra játszanak, és a dzsihadisták egyszerűen a halálomat akarják" – fogalmazott, majd kijelentette, hogy ő az egyetlen, aki szabadon gondolkodik, szabadon beszél, szabadon vitázik, szabadon mondja ki az igazságot a valóságról, miközben mások arról álmodnak, hogy betiltják a nagygyűlését és elítélnék.

"A visszahódítás megkezdődött. A gazdaságunk, a biztonságunk, az identitásunk, a szuverenitásunk, a hazánk visszahódítása" – mondta Zemmour, aki közölte:

"A zéró bevándorlás lesz politikánk egyértelmű célja".

Azt ígérte, hogy ha elnöknek választják, minden illegális bevándorlót és külföldi bűnözőt azonnali hatállyal kiutasít az országból, a kettős állampolgárságú bűnözőket megfosztja francia állampolgárságuktól, a bevándorlással kapcsolatos kérdésekről pedig népszavazást ír ki. Egyszerűsítené a közigazgatást egy a kutatásért, energiáért és a külkereskedelemért felelős ipari minisztérium létrehozásával, valamint kivezetné Franciaországot a NATO katonai parancsnokságából.

A helyszíni tudósítások szerint Zemmour nagygyűlésén

a tömeg egy része többször is rátámadt a helyszínről tudósító újságírókra és az SOS Racisme (SOS Rasszizmus) nevű szervezet békésen tüntető aktivistáira.

A BFM hírtévé, a Brut és a Huffington Post felvételei szerint székeket dobáltak a tudósítók és a tüntetők felé, mielőtt a szervezők által megbízott biztonsági szolgálat emberei kimenekítették a megtámadott embereket. Egy aktivista később vérző fejjel nyilatkozott a kameráknak. 

Eric Zemmour az internetre kedden feltöltött videóban jelentette be hivatalosan, hogy elindul a 2022-es francia elnökválasztáson.

Zemmour szeptemberben Budapesten járt a kormány demográfiai csúcsán, itt arról értekezett, hogy kulturális és ideológiai harc, „propagandaháború” zajlik, „totalitárius LMBTQ-propaganda”, amelynek egyik eszköze a szórakoztatóipar. Akkor Orbán Viktorral is tárgyalt a Karmelita kolostorban. 

Orb?n Viktor ?s ?ric Zemmour tal?lkoz?ja

 
 
Eric Zemmour és Orbán Viktor
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

A Zemmour-jelenséggel nemrég a Magyar Narancsban is foglalkoztunk: 

Az elnökválasztás első fordulóját április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

"Orbán rendszere radikálisan ellenségelvű és megosztó"

  • Farkas Zsolt

"Az orbánizmus lényege az orbánizmus: vagy Orbán Viktor és jogállampárti magánhadserege, a Fidesz katonája vagy, zsoldosa, önkéntese, fanatikusa, szolgálója, kliense, rajongója (mintegy 2,5 millió szavazó Mo.-n), vagy ellensége, ellenzője, kritikusa, utálója, megvetője, vádlója vagy (legalább dupla annyi szavazóképes ember Mo.-n)."