Négy halott a Capitolium elleni, Trump-párti zavargásokban

  • narancs.hu
  • 2021. január 7.

Külpol

A Capitoliumot biztosították, de négy ember meghalt. Obama a nemzet szégyenének nevezte az ostromot.

Mint arról beszámoltunk, Donald Trump hívei megrohamozták a Capitolium épületét Washingtonban, miután a hatalomtól búcsúzó amerikai elnök felhergelte hallgatóságát egy a Fehér Ház közelében tartott nagygyűlésen a Joe Biden megválasztott elnök győzelmét megerősítő kongresszusi ülés előtt.

Az akciófilmbe illő jelenetek azután kezdődtek, hogy Trump a tüntetésen felszólította Mike Pence-t, ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét. Az amerikai alkotmány szerint a megválasztott elnököt január 6-án erősíti meg a kongresszus. A republikánusok azt tervezték, ameddig csak lehet, késleltetik Biden győzelmének igazolását, és kifogást emelnek a szavazatszámlálás ellen. Ám időközben Trump feltüzelt hívei megrohamozták a Capitoliumot, összecsaptak a rendőrökkel, majd behatoltak az épületbe. A kongresszus ülése félbeszakadt, az épületet lezárták, a több száz Trump-párti randalírozó ellen könnygázt is bevetettek a rendőrök.

A CNN információi szerint a capitoliumi zavargásokban négy ember meghalt, köztük egy az épületbe hahatoló nő, akit meglőttek. A rendőrök közül tizennégyen sérültek meg. A  Republikánus Országos Bizottság (RNC) és a Demokrata Országos Bizottság (DNC) irodáinál egy-egy csőbombát, a Capitoliumnál egy kisbuszban pedig fegyvereket és Molotov-koktélokat találtak.

Barack Obama is megszólalt az ügyben, Donald Trumpot okolva a történtekért: "A történelem úgy fog emlékezni a mai erőszakra a Capitoliumnál, amit egy hivatalban lévő elnök szított, aki folyamatosan alaptalanul hazudott egy törvényes választás végeredményéről, mint nagy gyalázat és szégyen pillanatára” – idézi a volt amerikai elnök közleményét a Telex.

Eközben a Twitter kizárta Trumpot a fiókjából, aki azt üzente a zavargásokban résztvevő híveinek, hogy elcsalták a választási győzelmét. „Menjetek haza szeretettel és békében. Örökké emlékezzetek erre a napra!” – tette hozzá Trump a később törölt Twitter-üzenetben. A Twitter tiltását a Facebooké követte, eszerint az elnök 24 órán keresztül nem posztolhat a közösségi oldalon. A Facebook és a YouTube törölte Trump szerdai videóját, amelyben felszólította ugyan a Capitoliumot megostromló híveit, hogy menjenek haza, de ugyanakkor a választás elcsalásáról is beszélt.

A Capitolium épületét magyar idő szerint kevéssel éjfél előtt biztonságosnak nyilvánították, az épület előtt azonban a kijárási tilalom ellenére még sokan csoportosulnak, igaz, egyre hátrébb szorítják őket - írja a 24.hu.

(CNN/Guardian/Telex/24.hu)

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?