Trump felelősségre vonását követelik amerikai lapok

  • narancs.hu
  • 2021. január 7.

Külpol

Republikánus hívei is elhatárolódnak az ámokfutást rendező elnöktől.

Szerkesztőségi cikkben követeli Donald Trump felelősségre vonását két nagy amerikai lap, a New York Times és a Washington Post. A New York Times "Trump a felelős a Capitolium elleni támadásért" címmel közölt cikkében azt írja, az elnök erőszakra buzdította híveit, és ennek következményei kell, hogy legyenek. A Washington Post cikke a 444.hu szemlézése szerint követeli, hogy a kormány vagy a képviselőház fossza meg hatalmától az elnököt, és ne maradhasson hivatalban még két hétig. (Joe Bident január 20-án iktatják be.)

Befolyásos republikánus politikusok egész sora is elítéli Trumpot a Capitolum elleni, négy halálos áldozattal járó ostrom miatt. Mitt Romney, aki a republikánusok elnökjelöltje volt 2012-ben, Mark Rubio floridai és Lindsey Graham dél-karolinai szenátor egyaránt bírálta az elnököt a történtek után. Graham kijelentette, Biden törvényesen nyerte meg a választást. Trumppal ellentétben határozottan elítélte a Capitoliumba berontó randalírozókat Mike Pence alelnök is. Minderről a Telex számolt be.

Sajtóinformációk szerint Trump környezetében és a demokraták részéről egyaránt felmerült, hogy

megfosztják elnöki hatalmától a még két hétig hivatalban lévő Trumpot, illetve eljárást indítanak ellene elnöki mandátumának lejárta után.

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?