Halálos áldozata is van a Capitolium ostromának

  • narancs.hu
  • 2021. január 7.

Külpol

Egy nőt meglőttek, a kórházban belehalt sérüléseibe. 

Egy meglőtt nő belehalt sérüléseibe Washingtonban, miután Trump-párti tüntetők megrohamozták a Capitoliumot, az Amerikai Egyesült Államok kongresszusának székházát.  

Mint arról beszámoltunk, szerdán Donald Trump amerikai elnök - aki továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy elcsalták a tavaly novemberi választást - egy tüntetésen arra szólította fel megjelent híveit, hogy menjenek a Capitoliumhoz, ahol az ülésteremben mindeközben épp az elektori szavazatok számlálása zajlott, ugyanis az amerikai alkotmány szerint a megválasztott elnököt január 6-án erősíti meg a kongresszus. 

A tüntetők megrohamozták a Capitoliumot, betörtek az épületbe, bejutottak az üléstermekbe és irodákba is.

Amerikai elnökválasztás

 
Capitoliumi rendőrök fegyverrel a kezükben állnak egy elbarikádozott ajtó mögött, mert Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja megpróbál betörni az ülésterembe 2021. január 6-án. A támadás miatt félbeszakították az ülést, amelyen várhatóan hivatalosan is véglegesítik a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i amerikai elnökválasztás eredményét.
 
Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik 

A New York Post által közölt videó és fotó alapján itt lőhették meg a nőt, aki feltehetőleg egy tüntető volt, maga is kékbe, fehérbe és pirosba öltözve. Sajtóbeszámolók szerint a nőt ezután hordágyon vitték ki az épületből. 

A washingtoni rendőrség a CNN-nek is megerősítette, hogy a zavargás során egy nőt meglőttek a Capitoliumban, majd egy közeli kórházban elhunyt. Az ügyben a rendőrség nyomozást indított. 

Az épületből később kiszorították a tüntetőket, a kongresszus tagjai pedig folytatni kívánják a félbeszakított ülést, miközben a tüntetők egy csoportja továbbra is kitart a Capitolium előtt annak ellenére, hogy a város polgármestere kijárási tilalmat vezetett be. 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?