4 millió ukrán menekült él Európában

  • narancs.hu
  • 2023. március 2.

Külpol

Az EU korlátozás nélkül befogadja a megtámadott országból menekülőket, automatikusan munkavállalási és tartózkodási engedélyt ad számukra.

Jelenleg 4 millió ukrán menekült él Európában az átmeneti védelemre jogosító mechanizmus segítségével.

Ez hatalmas kihívás Európának, de legfőképp azon tagállamoknak, amelyeket a leginkább érint az ügy, mint például Csehország. Észtország, Lengyelország vagy éppen Németország" – mondta az Európai Unió belügyi biztosa az Euronewsnak.

Az unió a háború kirobbanása után döntött arról, hogy korlátozás nélkül befogadja a megtámadott országból menekülőket úgy, hogy automatikusan munkavállalási és tartózkodási engedélyt ad számukra.

"Ha valaki egy éve, a háború kitörése előtt megkérdezte volna, hogy képesek lennénk-e négymillió menekült ellátására ebben a formában, nagyon kevesen válaszoltak volna habozás nélkül igennel. A kihívás méretéhez képest az eredmények hatalmasok." – mondta Ylva Johansson. Hozzátette,

Már több mint 600 ezer ukrán vállalt munkát Európában, további 400 ezren regisztráltak közfoglalkoztatotti státuszra.

Ez azt jelenti, hogy a munkaképes korú menekültek fele belépett a munkerőpiacra. Ez nem rossz arány. De persze többet kell tennünk. Az iskoláinkban van 750 ezer ukrán gyerek. Ugyanakkor a lakhatás nagyon sok városban és régióban nagy kihívást jelent.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk