Nekiment a Stop Sorosnak az Európai Parlament

  • narancs.hu
  • 2018. július 5.

Külpol

A menekültek humanitárius megsegítését szorgalmazzák.

Az európai uniós tagországoknak biztosítaniuk kellene, hogy ne minősüljön bűncselekménynek a menekülteknek nyújtott humanitárius segítség – áll az Európai Parlament (EP) csütörtöki állásfoglalásában.

A strasbourgi plenáris ülésen kézfeltartással elfogadott állásfoglalás mindenekelőtt arra emlékeztet, hogy a vonatkozó uniós irányelv értelmében a tagállamok kötelesek büntetőjogi szankciókat bevezetni azok ellen, akik migránsok szabálytalan belépését, átutazását vagy tartózkodását segítik elő. Ugyanakkor ez az irányelv kivételként rögzíti azt is, hogy a humanitárius segítségnyújtás külön kategóriaként kezelendő, akkor is, ha ezt az uniós országok csak nagyon korlátozott mértékben ültették át jogrendjükbe. Márpedig ez a rendelkezés azt biztosítja, hogy ne vonják büntetőeljárás alá a bevándorlókat humanitárius okokból segítő egyéneket és civil szervezeteket.

És bár egy szóval nem hangzott el, hogy a Stop Soros! törvényről lenne szó, csak az nem veszi észre, hogy az állásfoglalás többek között Magyarországnak is szól (meg az olaszoknak stb.), aki nem akarja.

A szavazáson részt vevő képviselők a humanitárius kivételről szóló rendelkezés mihamarabbi átültetésére szólították fel a tagállamokat, az Európai Bizottságot pedig iránymutatás megfogalmazására arról, hogy a segítségnyújtásnak mely formáit nem lenne szabad büntetni.

Figyelmébe ajánljuk