Nem akarták, hogy Orbánnal találkozzon Porosenko

  • narancs.hu
  • 2023. december 2.

Külpol

Az ukrán titkosszolgálat szerint a korábbi elnök útja nemzetbiztonsági szempontból kockázatos lett volna, ezért nem engedték ki az országból.

Bár előzetesen kapott engedélyt arra, hogy Lengyelország felé elhagyja Ukrajnát, a határon mégis visszafordították Petro Porosenkót, Ukrajna korábbi elnökét – írja a Telex.

A korábbi államfő – édesipari nagyvállalkozó, Magyarországon is vannak érdekeltségei – pénteken kényszerült visszafordulni a határról. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat a Telegramon közölte, azért döntöttek így, mert Porosenko személyét Oroszország eszközként használta volna fel. 

Az SZBU olyat is írt, hogy Porosenko Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel találkozott volna: „a hírszerzés adatai szerint épp ebben a kontextusban kell vizsgálni az Európai Szolidaritás párt elnöke, Petro Porosenko tervezett találkozóját Orbán Viktor kormányfővel, aki rendszeresen ukránellenes álláspontot foglal el, Putyin barátjának tekinhető és az Oroszország elleni szankciók megszünetésére szólít fel.”

Porosenko 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke. Az elnökválasztáson Volodimir Zelenszkij legyőzte, azokban a régiókban is, ahol eredetileg Porosenko számított népszerűbbnek.

Ukrajnában eredetileg 2024-ben lenne választás, de a háború miatt nincs sok esély arra, hogy meg is tartják. Porosenko népszerűsége az orosz támadás utáni hónapokban nőtt, de nem érte el Zelenszkijét. A jelenlegi ukrán államfőt a közvélemény-kutatások szerint a lakosság 64 százaléka támogatja.

Porosenko azt tervezte, hogy Lengyelországban és az Egyesült Államokban tárgyal. Az utóbbi időben több ukrán képviselő is úgy járt, ahogyan ő, nem hagyhatták el az országot. Ezeket a korlátozó intézkedéseket helytelenítette az Európai Parlament. 

A korábbi ukrán elnök tavaly júniusban tényleg akart találkozni Orbán Viktorral: meghívta Bucsába, hogy beszélgessen túlélőkkel, és ez alapján értékelje újra Oroszországhoz fűződő kapcsolatait. Azt üzente, Magyarországnak nem tesz jót, ha üzleti érdekeit az alapvető értékek elé helyezi:

A címlapképen Porosenko (balra) Rex Tillersonnal, az Egyesült Államok korábbi külügyminiszterével látható.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk