Nem kimeríthetetlenek az orosz hadsereg készletei sem

  • narancs.hu
  • 2024. július 18.

Külpol

Emberanyagban nincs hiány, de harckocsiból, páncélozott járművekből és lövegekből egy év múlva kifogyhatnak az oroszok.

Olyan ütemben veszíti Oroszország a harckocsiait és páncélozott járműveit, hogy 2025 második felére elérheti a kimerülés kritikus pontját az orosz haderő, írja az Economistre hivatkozva a Portfolio.hu. Miközben 2022 február 28. óta legalább háromezer harckocsit és ötezer egyéb páncélozott járművet veszített az orosz hadsereg, csak 175 viszonylag modern T-90M típusú harckocsit küldtek a frontra. Az International Institute for Strategic Studies (IISS) amerikai agytröszt elemzése szerint az Ukrajnába, utánpótlásként érkező harckocsik 85 százaléka raktárkészletről, és nem friss gyártásból érkezik. a washingtoni székhelyű Centre for European Policy Analysis elemzője, Pavel Luzin szerint mindössze harminc harckocsi készül el nulláról évente, a friss gyártás jó része tehát leginkább modernizálás.

Az új harcjárművek gyártását és a régiek felújítását jelentősen hátráltatja az alkatrészhiány. A szankciók miatt a korábban Európából importált kulcsfontosságú alkatrészek beszerzése lehetetlenné vált, a kínai alternatívák pedig gyakran nem felelnek meg a minőségi elvárásoknak. További fontos problémát jelent a vontatott és önjáró lövegekhez tartozó lövegcsövek kopása. Miközben az év elején 4800 lövegcsövet kellett kicserélni, a gyártási kapacitások éves szinten száz darab előállítására korlátozódik. Vagyis ez is a készletek rovására oldaható csak meg.

Mindez nem jelenti azt, hogy holnap már nem lesz mibe beülniük és nem lesz mivel lőniük a katonáknak, a rendelkezésre álló készlet ugyanis rendkívül nagy. Még mindig van 7 ezer esetlegesen felhasználható tüzérségi eszköz raktáron. Emellett az IISS becslése szerint idén februárban Oroszországban még körülbelül további 3200 harckocsi állt a raktárakban, és ezek 70 százaléka "a háború kezdete óta egy centimétert sem mozdult". Ugyanakkor a megmaradt T-72-esek nagy részét az 1990-es évek eleje óta fedetlenül tárolták, és valószínűleg nagyon rossz állapotban lehetnek.

Összességében az látszik, hogy az orosz hadsereg emberanyagban és az Észak-Koreából érkező szállítmányoknak köszönhetően lőszerben nem szenved hiányt, más eszközökben azonban igen. Mindez pedig arra kényszerítheti Oroszországot, hogy még 2024 vége előtt sokkal védekezőbb álláspontra helyezkedjen. Nem kizárt az sem az elemzők szerint, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hamarosan nyitottabbá válik egy ideiglenes tűzszünet gondolatára.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk