Miért kellene figyelembe venni Orbánt?

  • narancs.hu
  • 2024. július 18.

Külpol

Volodimir Zelenszkij szerint nem kellene komolyan venni azt, aki a háború fővárosában parolázik.

Nem mondta ki, de egyértelműen Orbán Viktorra utalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a European Plitical Community kormányközi szervezet csúcstalálkozóján tartott beszédében. A Guardian tudósítása szerint a magyar miniszterelnököt a moszkvai látogatása miatt kritizálta.

„Közös fellépésünkkel megőriztük az egységet Európában, ami azt jelenti, hogy Putyin elhibázta az elsődleges célját […] Ez a mi előnyünk, de csak addig marad előny, amíg egységesek vagyunk” – mondta Zelenszkij. Putyin orosz elnök szerinte megpróbálhat megkörnyékezni politikusokat, kormányfőket, vagy egyesével felkeresheti néhányukat, megpróbálhatja megkísérteni őket vagy nyomást gyakorolhat rájuk, megzsarolhatja őket, hátha egyikük elárulja a többieket.

„Ha valaki Európában a hátunk mögött vagy akár más kárára próbálja megoldani a problémákat, ha valaki a háború fővárosába akar utazni, hogy beszélgessen – és esetleg a közös érdekeink ellenében vagy Ukrajna vagy más országok kárára ígérjen valamit –, akkor miért kellene egy ilyen személyt figyelembe vennünk? Az EU minden problémáját meg tudja oldani e nélkül az egyén nélkül is.”

Orbán Viktor épp átvette a stafétát az uniós soros elnöki székében, azonnak Kijevbe utazott, hogy találkozzon Zelenszkijjel. A magyar kormányfő volt addig az egyetlen az unióban, aki a háború kitörése óta nem látogatott Ukrajnába, nemzetközi találkozókon futott csak össze az ukrán elnökkel. Az ukrajnai látogatás után egy nappal azonban már Moszkvában rázott kezet Vlagyimir Putyinnal afféle békekövetként. 

A csúcstalálkozón a magyar miniszterelnök is részt vesz. Közleménye szerint "a mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében - és ezt éltetjük itt egyfolytában - egy saját, európai megközelítés kellene".  Az úgynevezett békemisszióról azt mondta, "jól állunk, haladunk vele, nem egyszerű, ha van szembeszél, de egyelőre minden lépést megtettünk a tervek szerint".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.