Nem szavazták meg a Fidesz képviselői az Oroszországot elítélő állásfoglalást az EP-ben

  • narancs.hu
  • 2023. február 2.

Külpol

Testületileg távol maradtak a szavazástól. 

Oroszországot elítélő állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament (EP), ugyanis Európai Unió (EP) – Ukrajna csúcs lesz Kijevben, a szöveg pedig az EP véleményét tükrőzi – írja az EUrologus

A szavazás előtt két órával korábban lefolytatott vitában Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő azt mondta, „Magyarország elítéli az orosz agressziót. A megtámadott oldalán állunk, kiállunk Ukrajna függetlensége és területi épsége mellett. Támogatjuk Ukrajna európai uniós tagságát is”. 

Az EUrologus beszámolója szerint a képviselő mondandójának hátralévő részében a szankciókat és a brüsszeli bürokratákat bírálta, mondván, hogy az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések nem hozták el a háború végét. Hozzátette, a szankciók tönkre teszik Európát, békére van szükség.

Az EP által óriási többséggel elfogadott állásfoglalásban a következőket rögzítik: 

  • az EU-nak és Ukrajnának törekednie kell Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére,
  • az EU-nak fokoznia kell a Kijevnek nyújtott katonai, gazdasági és humanitárius támogatást,
  • el kell fogadni a Moszkva elleni szankciók tizedik csomagját.

A képviselőj Lukoilhoz és a Roszatomhoz hasonló vállalatok szankcionálását is kérik, amelyek még mindig jelen vannak az uniós piacon. A jogellenes tevékenységek széles körében – többek között a kényszerkitoloncolásokban és a megszállt ukrán területen tartott hamis népszavazások lebonyolításában – részt vevő tisztviselőket is szankciókkal kell sújtani.

Az állásfoglalás megismétli az EP-képviselők azon felhívását, hogy azonnali és teljes embargót vezessenek be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagok és urán uniós importja ellen, valamint hogy a Balti-tengeren az Északi Áramlat 1-es és 2-es gázvezetékeinek használatát teljesen fel kell függeszteni – igaz, a csövekben egy ideje már nem szállítanak gázt.

A Fidesz kiadott egy közleményt, amelyben összefoglalták Deutsch Tamás felszólalását és kiegészítették Gál Kinga EP-képviselő véleményével. Arról azonban egy szó sem esett, hogy a képviselőcsoport testületileg távol maradt a szavazástól, számolt be az EUrologus. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk